DANAS JE DAVID SOLUNSKI: Evo čega ne treba da se plašite

Rodom Solunjanin. Najpre se podvizavao blizu Soluna u jednoj kolibi, napravljenoj pod bademovim drvetom. Docnije produžio podvig svoj u Tesaliji. Toliko se očistio postom, molitvom i bdenjem, da se udostojio primiti veliku blagodat od Boga.

Jednom je uzeo žara na ruku, metnuo tamjan, i okadio cara, bez ikakve povrede ruke svoje. Videći to, car mu se pokloni do zemlje. Mnogobrojnim čudesima svojim zadivio je ljude. Upokojio se mirno, i preselio u blaženu večnost 540. godine.

Beseda na današnji dan govori o strahu bezbožnika:

Bježe bezbožnici kad ih niko ne goni, a pravednici su kao lavići bez straha i senke se boje bezbožnici; senke od drveća čine im se kao vojske. Gde god šta šušne, bezbožnik misli: osvetnik.dolazi! Treperenje lišća on čuje kao zveku sindžira; glasove ptica on prima kao poklič lovaca koji jure divljač; travu on gleda kao špijuna svoga zločina; vodu kao svedoka protiv sebe; sunce kao sudiju; zvezde kao podsmevače.

Strah je prvi plod greha. Kad Adam sagreši, on se sakri ispred lica Božjeg. I kad ga Bog viknu, on reče: čuh glas tvoj, pa se poplaših. Pre greha Adam nije znao za strah; niti se skrivao ispred lica Božjeg, no, naprotiv, jurio je vazda u susret Bogu. A čim zgreši, poplaši se!

A pravednici su kao lavići bez straha. Bez greha, bez straha. Bez greha, bez nemoći. Bezgrešni su moćni vrlo moćni, i hrabri vrlo hrabri. Pravednici su snažni i neustrašivi. Takvi su pravednici, samo pravednici.

Pogledajte još