BILO VAS JE STID DA PITATE: Zanimljive činjenice o nimfomaniji koje će vam otvoriti oči

0

Iako je hiperseksualnost vrlo rasprostranjen poremećaj, o njemu se vrlo malo zna. Zato vam predstavljamo nekoliko činjenica koje će vam približiti ovu pojavu:

Nimfomanija je rezervisana samo za žene

Termin nimfomanija se odnosi samo na žene, što znače da muškarci ne mogu biti “nimfomani”. Za njih je rezerviran termin „satir“, a poremećaj se naziva satirijazom. Ipak, taj termin se daleko ređe koristi iz jednostavnog razloga što je društveno prihvatljivije da su muškarci stalno raspoloženi za seks. Kroz istoriju su se žene češće lečile od zavisnosti od seksa nego muškarci, a tretmani su uključivali ledene kupke, sedative na bazi broma, pa čak i operacije klitorisa.

Problem je kad se seks gleda kao „predobra stvar“

U knjizi “Istorija nimfomanije” navodi se da su lekari u viktorijanskoj Engleskoj smatrali da su simptomi nimfomanije „jedenje ukusne hrane poput previše čokolade, razmišljanje o nečistim radnjama, čitanje erotskih sadržaja i potajno masturbiranje”.

Smatrali su i da preterano stimulisani nervi kod žena vode nimfomaniji. Jedan “stručnjak” je čak smatrao da učestali ginekološki pregledi mogu dovesti do nimfomanije.

Sve je u glavi

Naučnici su nekada takođe pretpostavljali da uvećan mali mozak kod žene ukazuje na sklonost ka nimfomaniji. Prema toj logici, što je veći potiljak, to žena više voli seks. Ipak, danas se takve tvrdnje odbacuju kao apsurdne.

Nimfomanija danas nije dijagnoza

Dok je nekada nimfomanija bila dijagnoza, danas se ljudi s preteranim nagonom i promiskuitetnim ponašanjem koje im kontroliše život nazivaju zavisnicima od seksa, dok se preterani libido naziva „hiperseksualnošću“. Procenjuje se da je u ukupnoj populaciji oko osam odsto muškaraca i tri odsto žena zavisno od seksa.

Znak za uzbunu je i „orgazam na dan“

Orgazam na dan znak je za alarm, upozoravaju stručnjaci. Sedam orgazama nedjeljno bilo s partnerom ili masturbiranjem može ukazivati na zavisnost od seksa koju karakteriše jak seksualni nagon i opsesija seksom. Zavisnici tako ne mogu ni o čemu drugom da razmišljaju, pa retko uspevaju da održe zdrav ljubavni odnos.

Izvor: cdm.me

Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.