Pričate sami sa sobom? Ako ne, zbog ovih 5 stvari ćete početi!

Ali to razmišljanje na glas vam često može pomoći, a isto tako je i naučno dokazano da je zdravo i da nije strašno. Pametniji ljudi to rade, čak je i Anštajnu to bilo skroz normalno.

1 Ako pričate sami sa sobom mozak će brže raditi

Psiholozi Danijel Sviglej i Gari Lupja vršili su brojna istraživanja i došli do zaključka da su osobe koje pričaju same sa sobom brže i efikasnije. U tom eksperimentu, ogledi su se vršili na 20 ljudi, kojima je namenjen po jedan predmet koji treba da pronađu u supermarketu, na primer jabuku ili hleb. Na samom početku ispitanici su sve ćutke radili, dok u jednom trenutku nisu počeli da pričaju sami sa sobom i odmah su pronašli ono što im je zadato. Ono što ponavljaš na glas urezuje ti se u pamćenje, tako da vidite da nije strašno to raditi.

2 Razmišljanje naglas vam pomaže samo ako znate šta vam treba

Morate da znate šta tražite, u suprotnom samo ćete se zbuniti. Pričanje sa samim sobom nekad i ne pomaže, ako ne znate kako taj predmet koji tražite izgleda, govoreći njegovo ime neće imati efekta i samo će vas usporiti. Ako s druge strane znate da je banana žute boje i da ima poseban oblik, izgovaranjem "banana" aktiviraće vam se vizuelne karakteristike koje mogu pomoći u pronalaženju onoga što tražite. Drugim rečima, ako znate šta vam je potrebno izgovaranjem njegovog imena, potražnja će biti efikasnija.

3 Još kao dete ste naučili da pričate sami sa sobom

Bebe uče da govore tako što slušaju starije i imitiraju ono što oni kažu, i sve to je stvar prakse. Dok se dete igra s igračkom, ono priča samo sa sobom.

4 Glasno razmišljanje vam pomaže da se bolje organizujete

Ono što najviše može da pomogne u organizaciji jeste da na glas razmišljate i ponavljate tako stvari. To prolazi kroz mozak par puta i ne dešava se da nešto pogrešite. Prema psihologu Lindi Sapadin, razmišljanje na glas će vam pomoći u "razlučivanju nekih stvari, razlikovaćete važno i manje važno".

5 Razgovor sa samim sobom vam pomaže da ostvarite svoje ciljeve

Napravite listu ciljeva i utvrdite šta možete odmah, a šta ćete teže odraditi. Ta lista ciljeva je jako bitna jer ćete pomoću toga stabilnije da ostvarite zamišljeno. Ako razgovarate sami sa sobom znači da ste samostalni.

Pogledajte još