TRAGIČNA SUDBINA GRUPE KOJU SMO MNOGO VOLELI: Njihovi hitovi i danas zvuče sjajno

- Kad shvatiš da si proživeo bolju polovinu svog života, ostaju ti sećanja. I onaj ko ih ima, srećan je čovek -rekao mi je frontmen “U škripcu” Milan Delčić Delča nekoliko meseci pre nego što nas je napustio.

Jednu od najpopularnijih novotalasnih grupa osnovala su tri školska druga: Milan Delčić, Zoran Vulović Vule i Aleksandar Vasiljević Vasa. Pre nego što su definitivno odabrali naziv “U škripcu” nastupali su pod imenima “Furije furiozno furaju” i “Prolog za veliki haos”. Grupi se na samom početku deelovanja pridružuju još dva člana, basista Aleksandar Lukić Luka i bubnjar Miloš Obrenović.

U Beogradu je u to vreme, početkom osamdesetih, delovalo nekoliko desetina demo bendova. Zbok visokog kvaliteta, bogastva ideja i raznovrsnosti stilova beogradska scena bila je ravna londonskoj u vreme nastanka “novog talasa”. To su među prvima uočili ljudi iz Jugotona. Na kompilacijskom albumu “Artistička radna akcija”, pored “U škripcu”, prvi put se na nekom nosaču zvuka našle i grupe “Bezobrazno zeleno”, “VIA Talas”, “Radnička kontrola”, “Urbana gerila”, “Efektno defektna”, “TV moroni” i “Petar i zli vuci”. Album je skrenuo pažnju i predstavljao uvertiru za “Paket aranžman” koji se pojavio nekoliko meseci kasnije.

Sa prvog albuma grupe “U škripcu” “Godine ljubavi” objavljenog 1982. izdvojile su se pesme “Moj brod” i “Proleće”. Veliki kreativni potencijal trojice osnivača, Delče, Vulete i Vase, došao je do izražaja već naredne, 1983. kad su snimili drugi album “O je!”. Od devet pesama pet su postale hitovi za sva vremena - “Beograd spava”, “O je”, “Siđi do reke”, “Noć ča,ča, ča” i “Kockar”.

Do početka devedesetih objavili su još dva albuma - “U škripcu” 1987. i “Izgleda da nismo sami” 1990, ali nijedan nije dostigao uspeh prethodnih izdanja. Grupa je tokom devedesetih prestala s radom. Delča je započeo solo karijeru, Vule se posvetio menadžerskom poslu, a Vasa je svirao i komponovao u grupama “Familija” i “Košava”.

Grupa se, na Delčinu inicijativu, okupila ponovo 2007. Svirali su nekoliko veoma kvalitetnih koncerata i najavili rad na novim pesmama. Međutim, zbog Delčine bolestui svi planovi su odloženi za neka bolja vremena koja nisu došla.

Delča je preminuo 24. jula 2011. u Beogradu posle duhge i teške bolesti.

Pogledajte još