Restoran Porto Malteze

Restoran “Porto Maltese” koji se nalazi u ulici Žorža Klemansoa je mesto gde će vas, iako možda prvi put dolazite, dočekati kao da se oduvek poznajete. Kapacitet je dovoljan da primi sve one koji žele da budu gosti, tako da nema potrebe da svoj dolazak najavljujete, možete jednostavno da svratite.

Enterijer restorana je uređen tako da podseća na unutrašnjost broda, a bela boja koja preovladava daje prostoru svežinu.

„Porto Maltese“ je jedan od retkih beogradskih restorana u kome se služe isključivo morski plodovi. Ponuda je bogata i raznovrsna.

One koji su u žurbi i nemaju strpljenja da čekaju da se obrok pripremi obradovaće barka u kojoj se nalaze raznovrsni specijaliteti u vidu švedskog stola. Tu se možete poslužiti sa nekoliko vrsta maslina, salatom sa povrćem i lignjama, grilovanim pečurkama na žaru, rižotom, pihtijama od plodova mora, ribljom paštetom, barbunima, oslićem... Neograničeno konzumiranje košta 442 dinara.

Ako imate više vremena da uživate u obroku odaberite da vam pripreme nešto iz „gastronomske galerije“ koja se nalazi u centralnom delu restorana. Jastozi, koji su jedan od specijaliteta kuće, žive u specijalnom akvarijumu tako da su bez sumnje sveže pripremljeni.

Postoji pet načina pripremanja ribe: lešo, na žaru, u morskoj soli, na papiru i u rerni. Na vama je da odlučite kako želite.

Ono što preporučuju su: orada, brancin, zubatac, škarpina, list riba, grdoba, san pjer. Cena je od 2.300 do 3.720 dinara po kilogramu.
Zanimljivo je da ribu i plodove mora možete naručiti u porcijima od 100 grama pa na više.

“Mekušce” kao što su lignje, sipe i hobotnice pripremaju u obliku salate, karpaća, na žaru ili pržene. Cene za porcije od 100 grama su od 234, koliko su lignje, do 507 dinara, koliko biste morali da izdvojite za porciju hobotnice.

Od školjki i rakova pripremaju: mušlje, vongole, ostrige, prstace, škampe, gambore, kapasante. Cene se kreću od 91 dinar pa naviše.

Od začina koriste: bosiljak, majčinu dušicu, žalfiju, čili, đumbir, ruzmarin, lovorov list i morsku so. Kao i u svim kuhinjama Mediterana sve se priprema na maslinovom ulju.

Da ugođaj bude potpun, počastite sebe čašom dobrog vina iz bogate karte.

Ukoliko budete u prilici da posetite restoran “Porto Malteze” u Moskvi ili Sankt Petersburgu bićete prijatno iznenađeni. Enterijer i ponuda hrane isti su kao u Beogradu, jer su svi oni karike priče “Porto Malteze”.


Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još