HOROR: Kad vidite šta nam rade kafa i alkohol, teško da ćete više ikada probati

Kafa je najosnovnija droga koju veliki broj ljudi koristi. Kofein u njoj mozgu daje privremeni nalet dobrog raspoloženja i drži ga u pripravnosti. Kafa nas možda budi, ali nas može učiniti i nervoznim, tako da bi trebalo praviti pauze između šoljica ovog napitka. Kad vas se desi da postanete totalno džangrizavi i nesnosni za okolinu, a ne znate šta je uzrok, razmilsite koliko ste kafa popili tog dana.

Alkohol usporava razmišljanje, disanje i broj otkucaja srca. Nekad nećete moći da se setite ni najosnovnijih stvari, tako da budite jako umereni. Osećaćete se dobro nakon konzumiranja alkohola zato što on povećava nivo dopamina, baš kao i druge droge, ali kao i druge stvari u kojima uživamo kao što su seks i omiljena hrana. Samo one nemaju štetno dejstvo.

Marihuana je vrlo često droga koja je stalno prisutna u vestima. Njen aktivan sastojak, THC, povećava nivo dopamina i dovodi do osećaja zadovoljstva, pa čak i euforije. No, vremenom će vam mozak raditi sve sporije, postaćete lenji i nezainteresovani za mnoge stvari.

Pojedini jaki lekovi protiv bolova mogu vas učiniti zavisnim od njih. I ne samo to, osobe koje ih zloupotrebljavaju imaju 40 odsto veće šanse da pređu na teške droge kao što je heroin pošto on ima sličan uticaj na mozak.

Heroin se u mozgu pretvara u morfijum, i to može da utiče na način na koji um percipira bol i nagrade.

Izvor: Business Insider

Pogledajte još