PIĆE ZA KOJIM JE POLUDEO SVET: Ovog leta morate da probate SLUŠI

Iza imena slushy (sluši) krije se slatko, osvežavajuće piće, u koje obavezno ide usitnjeni led. U rekordnom roku postao je popularan u Americi i Kanadi, jer se brzo i lako priprema od pasiranog voća, sveže ceđenog soka ili sirupa.

Zbog prirodnih sastojaka ovaj sok je prava vitaminska bomba, koja, u zavisnosti od toga šta u njega stavite, može da vam podigne imunitet i popravi zdravlje.

Od voća će se dobro slagati jagode i narandže, breskva i limun ili limeta, a pravila zapravo i nema - možete ga pripremati po svom ukusu, od čega god želite.

Gustinu takođe prilagodite svom ukusu - ako želite da napitak bude gušći, dodajte jednu manju ili pola velike banane. Nakon toga, umešajte kocke leda i sve izmiksujte u blenderu.

Najpopularniji su sluši napici u nekoliko različitih boja, a najbolji su ako se prave od domaćih sirupa - isprobajte one od zove, nane, višnje ili limuna. Napunite čašu usitnjenim ledom pa do pola zalijte sirupom u jednom ukusu i ostavite da odstoji u zamrzivaču pola sata.

Zalijte drugim sirupom i ponovite postupak u zavisnosti od toga koliko različitih slojeva želite. I ledena kafa može da vam posluži kao osnova. Popaprite je ili dodajte prstohvat čilija.

Kokteli poput mohita takođe se poslužuju u ovoj ledenoj verziji. Pomešajte malo belog ruma, nekoliko kriški limete, nekoliko listića nane, dve kašičice belog šećera, mineralnu vodu i usitnjeni led. Sve protresite i poslužite uz kriške limete.

Tonik, sok od narandže ili sirup od višnje odlično će se slagati sa votkom ili belim rumom. Ledeno osveženje ukrasite kriškama limuna, narandže ili limete, listićima nane ili bosiljka.

Recepti za sluši napitke

Ledena pomorandža

Sastojci: 1 šoljica soka od brusnice, 2 šoljice soka od narandže, sok od pola limete, smeđi šećer, usitnjeni led.

Priprema: Sok od brusnice zamrznite u kalupima za led. Čaše stavite u zamrzivač na pola sata. U soku od limete otopite šećer pa dodajte sok od narandže i usitnjeni led. Poslužite u čašama i dodajte kocke leda.

Sluši mohito

Sastojci: 1 kašika šećera, sok od pola limete, 2 stabljike nane, 5 ml mineralne vode, 5 ml ruma, usitnjeni led.

Priprema: Stavite u visoku čašu kašiku šećera, limetin sok, stabljike nane i mineralnu vodu. Lagano pritiskajte nanu da pusti aromu. Kad piće zapeni, lagano izmešajte i dodajte rum, usitnjeni led i poslužite.

Ružičasti sluši sa vanilom

Sastojci: 2,5 dl tonika, pola šoljice jagoda, pola šoljice malina, led, limun, ekstrakt vanile.

Priprema: Maline ispasirajte kako biste uklonili koštice. Pomešajte sve sastojke i miksajte sve u mikseru koji drobi led.

Napomena: Ukoliko nemate mikser ili blender koji može da usitni led, zamotajte ga u krpu ili plastičnu foliju i usitnite tučkom za meso.

Izvor: stil.kurir.rs

Pogledajte još