Savamala po četvrti put ove godine privlači pažnju svetskih medija

Ovoga puta, u pitanju je čuveni njujorški portal Mashable.com, koji beleži mesečnu posetu od preko 43 miliona, a koji je, osvrćući se na rastući trend zvani yuccise (Young Urban Creatives), svrstao Savamalu u listu idealnih destinacija za njih, kao i za sve one koji vole i praktikuju alternativni, uzbudljiv i život ispunjen kreativnošću.

Nedavno je prestižni američki magazine Business Insider svrstao Savamalu u top 12 najboljih i najuzbudljivijih kvartova u Evropi, istaknuvši pritom Mikser Festival kao glavnog “krivca” za urbanu i kulturnu transformaciju beogradskog kvarta. Takođe, Beograd, sa posebnim akcentom na Savamalu, se našao i na listi 10 najboljih evropskih gradova za 2015. godinu po mišljenju Lonley Planet-a, na listi najalternativnijih evropskih destinacija po britanskom Guardian-u, kao i na spisku najprivlačnijih alternativnih destinacija za 2015. po izboru čuvenog globalnog online magazine za modu, umetnost i kulturu, Highsnobiety-a.

Savamala, kao uzbudljiva turistička destinacija i kreativni centar jugoistočne Evrope, ponovo je izazvala pažnju svetskih medija, a dobar glas o beogradskom kvartu je ovoga puta stigao čak do Njujorka. Mashable portal istakao je da Savmala prolazi kroz proces oživljavanja, od veoma teške prošlosti do cvetanja kreativnih habova i inicijativa koje su učinile da ovaj kvart postane najprivlačnija beogradska destinacija.

Značaj savamalskog kvarta, njegove urbane transformacije među ostalima istakli su i kineski medij Shanghai Daily, italijanski Le Figaro, kao i britanski Guardian koji je celokupnu reportažu posvetio Savamali i njenim kreativnim preduzetnicima.

Takođe, nakon emitovanja reportaže o Mikser Festivalu 2011. godine, i još jedne, o Mikser House-u,2014. godine, globalna TV mreža CNN je ponovo posetila savamalsku kreativnu kuću i snimila intervju sa direktorom Miksera, Ivanom Lalićem, koji će biti emitovan krajem ovog meseca.

Pogledajte još