U ČEMU JE NJEGOVA TAJNA: On je najstariji aktivni glumac u Srbiji

0

Danas je Vlasti rođendan, puni 89. godinu i pravi planove kako će od oktobra ponovo zaigrati na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Pozorišta “Boško Buha”.

Vlastimira-Vlastu Velisavljevića bliske kolege i saradnici zovu Vlastica. Tepaju mu i to s dobrim razlogom. On je omiljeni član svakog društva. U beogradska pozorišta retko kad dolazi praznih ruku. Na čitajuće probe donosi pite i kifklice, a na predstave kolače da se, kako kaže, telo okrepi posle pražnjenja na pozornici.

Voja Brajović ga zadirkuje da je zajedno sa Joakimom Vujićem aktivno učestvovao u stvaranju pozorišta u Srbiji sredinom 19. veka. Na isti način s njim se šali i Bogdan Diklić kad mu kaže da je s kraljem Milanom Obrenovićem vodio ljutu borbu za naklonost dvorskih dama. Ipak jedna priča o Vlasti je istinita: upoznao je Branislava Nušića, što je s obzirom da je komediograf preminuo 1938. poduhvat vredan pažnje.

Igrao sam kao dete u Pozorištu “Roda” na čijem čelu je bila Nušićeva ćerka Margita-Gita Predić. Ona je nas dečurliju odvela da obiđemo Nušića u bolničkoj postelji. Tada sam ga jedini put vide. Bilo je to neposredno pre nego što je preminuo – otkriva Vlasta.

B.J.

Foto: Printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.