SKANDAL POSTAJE SVE VEĆI: U Srbiji ukradeno 50 miliona evra na loto prevarama!

Državna lutrija Srbije za igranje lotoa već punih 10 godina koristi softvere sumnjive zagrebačke firme „Nirvana“. Za to vreme u Srbiji je izvučeno 69 „sedmica“ u vrednosti od najmanje 50 miliona evra, a za razliku od drugih zemalja u kojima se igra loto, kod nas se ni za jednog dobitnika nikada nije saznalo ko je.

Sumnja u regularnost lotoa potvrđena je na izvlačenju u sredu 29. jula, kada se peti broj kombinacije pojavio najpre na ekranu, pa je tek onda kuglica sa tim brojem izvučena iz bubnja. Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, ističe da sada postoji osnovana sumnja i u sve prethodno izvučene „sedmice“.

Greška teško moguća

- Osim samih direktora Državne lutrije, tamo već 10 godina niko nije smenjen. U Lutriji radi ista ekipa ljudi, jedan uigran tim čiji rad ozbiljno treba preispitati. Ako se ima u vidu i da već 10 godina posluju s istom firmom iz Zagreba, koju krive za poslednji propust, onda stvarno možemo posumnjati u sve dosad izvučene „sedmice“ - priča Nicović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je nalog policiji za prikupljanje potrebnih informacija, a premijer Aleksandar Vučić izjavio je da niko neće izbeći odgovornost ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotrebe. Vučić je kazao i da je stanje u Državnoj lutriji Srbije „za nijansu manje loše od katastrofalnog, ali je i dalje katastrofalno“.

- Ako je bilo izvršenja krivičnog dela, ti ljudi će odgovarati - rekao je premijer, dodajući da je prihod Državne lutrije oko milion evra, a da ni dinar nije dat državi.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da veruje premijeru Vučiću kada kaže da sve u vezi sa spornim izvlačenjem igre na sreću loto mora da se istraži.

Nema zaštićenih

- Time se pokazuje ozbiljnost države. I ne sme biti zaštićenih jer bi se u suprotnom država osramotila. Građani taman počnu da vraćaju ionako poljuljano poverenje u institucije, a onda ovakvi slučajevi ponovo sve bace u vodu - naglasio je Anđelković.

Inače, za krivično delo obmane u igrama na sreću zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

Neumoljiva statistika
ČAK 97 ODSTO ŠANSE ZA NAMEŠTALJKU

- Čak i statistički gledano, šanse da je izvlačenje namešteno u ovom slučaju iznose više od 97 odsto.

- Kada se peti broj pojavio na ekranu, u bubnju je bilo 35 loptica. Šansa da se od tih 35 brojeva izvuče baš isti onaj koji se već pojavio na ekranu iznosi 2,85 odsto - objašnjava za Kurir Ðorđe Dugošija, profesor matematike i matematičkog programiranja na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Izvor: Kurir

Pogledajte još