TRNOVIT put ka povišici: Evo kako da je dobijete!

Morate da branite svoj slučaj argumentovano i ubedljivo, ali morate imati na umu i činjenicu da je svakom šefu bolna ideja davanja povišice, te mu morate što pažljivije to objasniti.

1. Pažljivo birajte trenutak

Ako kompanija ima pad u prodaji, ili prolazi kroz restruktuiranje, to verovatno nije najpametniji trenutak za ovaj korak.

2. Pripremite se

Šefovi imaju nezgodnu naviku da postavljaju pitanja poput "zašto misliš da zaslužuješ povišicu" i "zašto baš sad" - budite spremni da na njih odgovorite.

3. Nemoj sav fokus staviti na novac

Novac nije jedino što može da vas učini srećnijim na poslu. Ako povišica nije opcija, uvek možete tražiti druge pogodnosti - rad od kuće, dodatnu edukaciju...

4. Ne koristite kolege kao opravdanje

Iako ste možda saznali da kolega na istom poslu zarađuje više, nemojte koristiti taj argument. Iako su podaci o platama transparentniji nego nekada, poslodavci i dalje ne vole kada se koriste protiv njih. Umesto toga, koristite podatke o prosečnoj plati za vašu poziciju.

5. Ne budite napadni

Možda ste spremni da date otkaz ako ne možete da dobijete više novca, ali vašem šefu se neće dopasti ako mu to tako saopštite. To će videti kao pretnju, a niko ne reaguje na pretnje pozitivno.

6. Budite spremni da čujete "NE"
Čak i ako vas šef odbije, to ne mora da stavi tačku na vašu povišicu za sva vremena. Pitajte šefa da li bi bio spreman na novi razgovor za tri ili šest meseci, ako biste vi do tada ispunili uslove koje on sada ima priliku da stavi pred vas.

7. Iskoristite "talas"

Gledajte da povišicu tražite upravo u trenutku kad svima deluje da ste apsolutno nezamenljivi - nakon velikog uspeha su vam najbolje šanse.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još