DIRLJIVO: Nakon nesreće je ostao potpuno nepokretan, a sada opet pravi prve korake

0

Rob Kem je nakon teške saobraćajne nesreće postao kvadriplegičar i rečeno mu je da nema nade da će ikada ponovo pokretati udove. Tim naučnika mu je napravio robotsko odelo koje mu je vratilo volju za životom.

Rob je bio ragbista, i baš pred upis na fakultet je zadobio teške povrede. Posle meseci provedenih u bolnici, ostao je doživotno vezan za invalidska kolica i diše pomoću aparata za mehaničku ventilaciju. Zato se prijavio da učestvuje u ovom eksperimentu u kom se koristi robotičko odelo koje on kontroliše pomoću misli.

Egzoskelet se kači za noge i torzo mladića i dekodira njegove moždane signale pomoću 79 elektroda, a potom signale šalje u „noge“. Robotske noge se pokreću hidrauličkim sistemom i reaguju pokretima na njegove misli.

„Ovaj robot radi baš ono što sam zamislio. Sednem u njega i onda mogu da se krećem. Ne razumem kako radi, ljudi koji su daleko pametniji od mene su ga osmislili, ali je neverovatno iskustvo. Neverovatno je da samo pomislite da biste uradili nešto, a onda to zaista i uradite.“ rekao je ovaj mladić.

Poslednje dve godine je bio vezan za kolica, da mu sada najveću radost pričinjava posmatranje sopstvenih stopala kako se pomeraju.

Nadlanu / T.D.

Foto: youtube printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.