JOŠ, JOŠ, JOŠ: Sve što niste znali o nimfomaniji

Termin "ovisnost o seksu" prvi put se spominje tek 1980. godine u "Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje", no izbačen je 14 godina kasnije. Poznati istraživač Alfred Kinsi duhovito je primetio da je nimfoman "neko ko ima više seksa nego ti".

1. Nimfomani su samo žene

Termin nimfomanija se odnosi samo na žene, dakle muškarci ne mogu biti nimfomani. Za njih je rezervisan termin "satiro". Ipak, taj pojam se daleko ređe koristi iz jednostavnog razloga - društveno je prihvatljivije da su muškarci češće voljni i seksualno nastrojeni. Kroz istoriju, znatno su se češće lečile žene nego muškarci, a tretmani su uključivali ledene kupke, sedative na bazi broma, pa čak i operacije na klitorisu.

2. Problem je kad se seks gleda kao "predobra stvar"

U knjizi Istorija nimfomanije navodi se kako su lekari u Viktorijansko doba smatrali da nimfomanija podrazumijeva "jedenje ukusne hrane poput previše čokolade, razmišljanje o nečistim radnjama, čitanje erotskih romana i potajno masturbiranje. Brinuli su da preterano stimulirani ženski živci vode nimfomaniji. Jedan je stručnjak čak smatrao i da učestali ginekološli pregledi mogu da se završe nimfomanijom

3. Sve je u glavi

Naučnici su nekada pretpostavljali da povećani mali mozak kod žene ukazuje na sklonost nimfomaniji. Prema toj logici, što je veći zadnji deo glave, to žena više voli seks. Ipak, danas se takve tvrdnje odbacuju kao apsurdne.

4. Nimfomanija danas nije dijagnoza

Dok je nekada nimfomanija bila dijagnoza, danas se prejak libido naziva "hiperseksualnim". Procenjuje se da su u ukupnoj populaciji oko osam posto muškaraca i tri posto žena ovisnici o seksu.

5. Nimfomani su bolesni?

U 19. veku su lekari verovali kako je presnažna želja za seksom kod žena simptom bolesti, odnosno da bi se žene zbog svoje manje samokontrole mogle nepromišljenim ponašanjem naći na rubu "seksualnog ludila".

6. Nimfomanke nisu dobar materijal za vezu

Nimfomanka kao devojka može zvučati kao dobra ideja muškarcima, ali samo u fantazijama. Žena koja traži seks deset puta na dan, vara čim joj se ukaže prva prilika zadovoljenja njenih potreba - a to je u najmanju ruku iscrpljujuće.

Klinike za lečenje zavisnosti primaju sve više zahtjeva, a prvi korak u oporavku počinje priznavanjem da imate problem i razgovorom o svojim avanturama. Pacijenti rade na sebi na pojedinačnim i grupnim terapijama, a cilj je prevladati požudu tako da ona ne kontroliše život.

Nadlanu / izvor: toptenz

Pogledajte još