OPASNOSTI LETNJEG UŽIVANJA: Mokar kupaći može da vam uništi leto

Evo kako da sprečite ova oboljenja i kako da reagujete ako ih dobijete.

Upala bešike

Nagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod upotrebe javnog toaleta gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje već i na kvakama, slavini i toalet papiru.

Vodite računa o higijeni peškira, češće menjajte higijenske uloške, koristite pamučno donje rublje i presvucite se u suv kupaći kostim"

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neprijatni pa ako primetite takve reakcije obavezno se obratite lekaru.

Takođe je preporučljivo piti barem dve litre tečnosti dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj kao i sveže voće i povrće.

Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti ako idete na bazen, a ređe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet i izložene su stresu.

Vagina sadrži određenu mešanu floru koja održava kiselost tog područja, a izražava se kao pH vrednost. Kada je kiselost smanjena, opasnost od gljivičnih oboljenja se povećava.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se leči uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon upotrebe antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani beličasti sekret, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici reč.

Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol i imaju oslabljen imunitet.

Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem delu stomaka, predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se lečiti antibioticima koje će vam prepisati lekar, a kako biste je sprečili izbegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi.Tokom upale važno je stopala i trbuh držati suvim i boraviti na suncu kako bi ugrejali stomak.

Evo kako da se zaštitite od neželjenih upala i infekcija:

1. Pre odlaska na more i za vreme boravka na moru preporučuje se uzimanje probiotika koji povećavaju kiselost kože i sluznice vagine te tako smanjuju mogućnost upale toga područja.

2. Ženama, koje imaju oslabljen imunitet i sklone su infekcijama urogenitalnog područja , preporučuje se da nakon svakog kupanja u moru ili bazenu promene kupaći kostim kako bi izbegle vlažnost intimnog područja i time sklonost upalama.

3. Žene koje, uprkos preporukama, dobiju simptome upale neka se jave na pregled ginekologu jer ukoliko same kupe lek u apoteci, a bez prethodnog pregleda, mogu sebi samo da naštete i pojačaju simptome, ukoliko taj lek nije bio pravilno odabran.

Nadlanu

Pogledajte još