MA KAKVI: Nisu žene sa Venere, a muškarci sa Marsa, PRAVA ISTINA JE...

Primećujete li kako sve više ljudi koristi naslove knjiga samopomoći kao objašnjenje za svoje probleme u vezi ili braku? "Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere", "Prosto mu se ne dopadaš toliko", "Projekat Sreća", "Pravila Igre", "Mala crna knjiga velikih crvenih zastava", "Da li je nešto što sam rekla"... i još milion drugih.

Kad veza propadne, žene se okreću ovim priručnicima i pronalaze milione znakova da su one krivci za to što je veza propala.

"Ovde piše da sam bila previše dostupna... Znala sam!"

ili
"Aha, ovde kaže da ako je on emotivno nedostupan i stalno se svađamo, to znači da sam zapravo trebala da mu dam malo prostora i da mu objasnim da razumem njegove potrebe i probleme."


NE.

Drage dame, znam da je teško kad se veza raspadne u milion komadića od kojih svaki boli i podstiče vas na plač, ali zakopavanje sebe u stereotipe i generalizacije koje se nalaze u knjigama samopomoći, vam sigurno neće pomoći.

Siđite sa svoje Venere i pogledajte malo bolje. Uzrok vaših svađa nije to što je ON sa Marsa, već to što niste jedno za drugo!

Ako su vam interesovanja drugačija, ako ne možete ni poruku da mu pošaljete bez da je on pogrešno protumači, ako ni film ne možete zajedno da odgledate a da se ne posvađate, onda to znači da vam nije mesto zajedno!

Shvatam. Zaljubili ste se, i borili ste se da ljubav opstane, i pravili ste kompromise, i čitali ste ljubavne priručnike i sada, nakon svog tog truda, deset puta je teže priznati da ste napravili grešku, ali stisnite zube. Sedite pred ogledalo i recite sebi "Pogrešila sam", pomirite se sa tim i krenite dalje.

Vremenom ćete naći čoveka koji je očigledno sa iste planete, koji će razumeti i ono neizgovoreno, koji neće imati potrebu da vas spušta, niti da se pravi da je emotivno nedostupan, nekoga ko neće igrati igre, već će vam doći iskreno i otvorenog srca.

I neće biti gej i neće biti mamin sin, i tada ćete se zapitati "Ma kakve Venere i kakvi Marsovi?"

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još