BIO JE NAJSMEŠNIJI GLUMAC U JUGOSLAVIJI: Sećamo se Ljube Moljca

Zbog svog fernandelovskog talenta da najsmešnije stvari izgovara s ozbiljnim izrazom lica, razvio je jedinstveni glumački izraz. Iako je 1943. rođen u Kragujevcu, u gradu u kojem su prohodali i drugi vrsni dramski umetnici poput Ljube Tadića ili Mije Aleksića, u detinjstvu se s roditeljima preselio u Beograd. Mladost je proveo na Lionu, gde je bio najzabavniji u društvu koje se okupljalo u “Lipovom ladu” i “Lionu”.

Prve uloge na filmu i televioziji dobio je još u vreme studija (“Muzej voštanih figura”, “Inspektor”, “Štićenik”). Brzo posle završetka studija postao je stalni čkan Ateljea 212. Popularnost je stekao ulogom u TV seriji “Muzikanti”, gde je sa Jovanom Janićijevićem Burdušem, Milanom Srdočem i Draganom Zarićem zabavljao milionski auditorijum širom Jugoslavije.

Iako je kreirao nekoliko velikih uloga (“Majstori, majstori”, “Ćao inspektore”, i “Moljac”), ostaje utisak da je njegov talenat u nedovoljnoj meri iskorišćen na filmu. Njegovu filmografiju sastavljenu od 50-ak uloga većinom sačinjavaju upečatljive epizodne uloge.

Paralelno s glumačkim pozivom bavio se i pisanjem. Manje je poznato da je sa svojim šouom “Veče s Moljcem” obišao uzduž i popreku bivšu Jugoslaviju i da je lako kao Lepa Brena punio Veliku dvoranu “Doma sindikata”. Po njegovom sinopsisu i ideji snimljen je film “Pljačka Trećeg rajha”.

Nadimak Ljuba Moljac dobio je po glavnoj ulozi u filmu Miće Miloševića “Moljac”.

Preminuo je mlad, u 45. godini od izliva krvi u mozak tokom turneje po Hrvatskoj sa Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem i njihovim programom “Tri nosketara”.

Pogledajte još