HVALIO JE SRBE I PISAO ZA POLITIKU: 60 godina od smrti velikog pisca

0

Autor “Čarobnog brega”, “Budenbrokovih”, “Smrti u Veneciji”, “Ispovesti varalice Feliksa Krula”, “Doktora Faustusa”, “Marija i mađioničara” i još mnoštvo novela, romana i pripovedaka preminuo je 12. avgusta 1955. u Cirihu od komplikacija izazvanih arterosklerozom.

I danas, 60 godina posle smrti, smatra se najuticajnijim nemačkim književnikom, svojevrsnom umetničkom i etičkom vertikalom nemačakog naroda uz pomoć koje je uspeo da prevaziđe traume nacističke prošlosti.

Rođen u nazeeatskoj bogatoj porodici 1875. Veoma rano je počeo da objavljuje kratke priče i novele u lokalnom književnom listu u Libeku. Svoje prvo kapitalno delo, “Budenbrokove”, roman baziran na razvoju i propasti njegove porodice, objavio je kad je imao sveha 26 godina. Nopbelovu nagradu je dobio 1929.

Po dolasku Hitlera na vlast 1933. Postao je jedan od najglasnijih kritičara nacionalsocijalista uviđajući koje zlo dolazi s ideologijom “jedan narod, jedna država”. Uprkos nacističkoj strahovladi, nije bio tih.

Naprotiv, postao je jedan od najglasnijih Hitlerovih kritičara. Kad je dobio informaciju da se nalazi na listi za hapšenje prebegao je u Švajcarsku, a zatim i u SAD.

U Nemačku se nikada nije vratio da živi. Posle sloma nacizma posetio ju je nekoliko puta, ali se nije trajno naselio u zemlju u kojoj je rođen.

Malo je poznato da je u više navrata pohvalno govorio o srpskom narodu i njegovoj borbi za slobodu, kao i da je pisao specijalno za Politiku.

Foto: Wikipedija

Ostavite komentar

Your email address will not be published.