7 ZLATNIH PRAVILA: Nemojte praviti početničke greške pri zamrzavanju hrane

1. Ohladite hranu pre nego što je stavite u zamrzivač. Ukoliko je stavite toplu ona povećava temperaturu u zamrzivaču i može naškoditi ostaloj hrani.

2. Nikada ne zamrzavajte ponovo ono što ste jednom odmrzli.

3. Pun zamrzivač ekonomičnije radi jer na taj način hladan vazduh ne mora da cirkuliše mnogo, tako da je potrebno manje energije. Ako imate puno slobodnog prostora, popunite ga plastičnim flašama napunjenim vodom do pola i koristite ih da popunite praznine.

4. Zamrzavajte svežu hranu da biste joj zadržali ukus, hranu koja je pred istekom ne zamrzavajte, a onu koja bi ipak mogla da se zamrzne tretirajte pravilno pre zamrzavanja

5. Rasporedite hranu u manja pakovanja, da ne dođete u situaciju da vam je potrebna količina za dvoje, a u pakovanju ima za četvoro. Lakše je izvaditi dva pakovanja ukoliko vam je potrebni više.

6. Ukoliko je došlo do nestanka struje nikako ne otvarajte vrata od zamrzivača. Rešite problem u najkraćem mogućem roku, a zamrzivač može da održi nisku temperaturu i do 24 sata.

7. Obeležite hranu koju stavljate u zamrzivač, biće vam mnogo lakše da vodite računa šta je u pitanju i kada je spakovano.

Hrana koju ne bi trebalo da zamrznete:
*Sirova jaja i tvrdo kuvana jaja
*Povrće sa visokim sadržajem vode, kao što su zelena salata, krastavac, pasulj i rotkvice
*Sosovi na bazi jaja
*Jogurt, nemasni krem sir i kajmak

Nadlanu

Pogledajte još