Znate li šta je i zbog čega je bitan Gospojinski post

0

Jedan od najstrožih postova, kojim se obeležava sećanje na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo, počinje 14. avgusta i traje dve nedelje.

Velikogospojinski post je najkraći, ali veoma strog post – od njega je stroži samo Vaskršnji post. Uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vreme pre smrti provela u stalnom postu i molitvi.

U davnoj prošlosti, pojam posta obuhvatao je potpuno uzdržavanje od bilo kakve hrane, da bi kasnije poprimio smisao uzdržavanja od jedne vrste hrane koja se naziva „mrsnom“, tj. onom koja u sebi sadrži masnoće životinjskog porekla, ali, u određenim periodima i od hrane koja je spremana na biljnim masnoćama. Tako u čisto posnu hranu spadaju: hleb, povrće, voće i razni drugi plodovi.

Gospojinski post prethodi velikom prazniku Uspeniju presvete Bogorodice, koji se u narodu naziva Velika Gospojina i obeležava se 28. avgusta.

Tokom dve nedelje posta, svih dana se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino, a za vreme ovog posta obeležava se praznik Preobraženje Gospodnje i tog dana se jede riba.

Foto: wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.