DRAMA IZ ŽIVOTA SLAVNE GLUMICE: Kako je Rahela Ferari osedela za jednu noć

Drugi svetki rat je za glumicu Belu Rohel Frajnd, koja je tek sedamdesetih uzela umetničko ime Rahela Ferari, trajao čitavu večnost. Kao Jevrejka bila je stalno na meti Gestapoa i Specijalne policije. Posle mnogo muka uspela je da se prebaci iz rodnog Zemuna u Beograd, na čijim se periferijama krila po udžericama i tavanima.

Jedne noći na vrata neugledne kućice u Žarkovu u kojoj je tada živela zakucali su agenti Gestapoa. U pitanju je bila planska racija. Kako je njihov dolazak bio potpuno neočekivana, Rahaela se u trenutku ukočila od straha. Njena inteligencija progonjene žrtve blokirala je prvi put. Trebalo joj je minut-dva da dođe k sebi. Kad se pribrala prišla je ogledalu da namesti frizuru. U odrazu je videla nepoznatu ženu. Njena tamno smeđa gusta kosa postala je bela. Osedela je za minut-dva.

Shvativši da ne može pobeći, otvorila je vrata gestapovcima. A onda se desilo čudo. U zagrljaj joj je poletela komšinica Smiljka. “Ružo, kaži dragička, dobila si poziv iz pozorišta u Pančevu. Primili su te”. Rahaela, koja se u Žarkovu predstavljala kao Ruža iz Vojvodine, brzo je shvatila Smiljkinu igru. U opštem metežu agenti zaboravljaju da je legitimišu. Sutradan je napustila Žarkovo i otišla na jedan tavan na Cvetkovoj pijaci gde je dočekala oslobođenje 1944. Jedino je ona preživela Drugi svetski rat u njenoj porodici.

Nadlanu

Pogledajte još