USTAŠE SU USPELE U TOME: Istorija zabrane ćirilice u Hrvatskoj

Zakonska odredba o zabrani ćirilice stupila je na snagu danom proglašenja u "Narodnim Novinama", a u potpisu odredbe bio je poglavnik Ante Pavelić.

Novčana kazna i mesec dana zatvora

"Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na celom području Nezavisne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na kancelarije javnog reda, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise", stajalo je u izvršnoj uredbi za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, a ovu odredbu potpisao je Ministar unutarnjih poslova Andrija Artuković.

Svakog ko bi prekršio odredbu čekala je novčana kazna i mesec dana zatvora.

"Prema tome naređujem: da se na celom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakvih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodložno, a najkasnije u roku od tri dana skinuti", pisao je Artuković policajcima.

Zabrana ćirilice i rasni zakoni su osnova NDH

Zajedno sa zabranom ćirilice donesene su i Zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti te odredba o zaštiti narodne i arijske kulture Hrvatskog naroda kao i ona o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda. Ovi zakoni predstavljali su osnovne zakone NDH.

Nadlanu / izvor: index.hr

Pogledajte još