Otvaranje izložbe Galerije Matice Srpske u Šidu

U petak 28. avgusta 2015. godine u 19.00 sati u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu održaće se otvaranje gostujuće izložbe Galerije Matice srpske Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput – Evropski konteksti. Na otvaranju izložbe pozdravnu reč će uputiti Vesna Burojević. direktor Galerije slika „Sava Šumanović“. O izložbi će govoriti mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnik Galerije Matice srpske i autor izložbe.

Izložba obuhvata dela četvorice umetnika – Petra Dobrovića (1890−1942), Save Šumanovića (1896−1942), Milana Konjovića (1898−1993) i Bogdana Šuputa (1914−1942) – koji su svojim delovanjem obeležili srpsku umetnost prve polovine XX veka. Navedeni umetnici, rođeni u različitim gradovima panonske ravnice – Vinkovcima, Sisku, Pečuju i Somboru, su u nekom periodu, svojom umetnošću i životnim putem bili vezani za Novi Sad i Maticu srpsku te im se dela nalaze u kolekciji Galerije Matice srpske. Sva četvorica školovala su se u Parizu, centru savremenih umetničkih tendencija i potom se vratili u otadžbinu, te njihovo stvaralaštvo upućuje na evropske kontekste srpske moderne umetnosti. Izložba je nastala iz dva razloga: potrebe da svako vreme o umetnicima, delima i umetničkim pojavama razmišlja na svoj način i želje da se javnosti prikažu dela iz fonda Galerije Matice srpske koja su nakon formiranja stalnih postavki ostala u depou.
Izložena su 43 dela – 37 slika i 6 grafika − iz fonda Galerije Matice srpske, podeljena u 4 segmenta (za svakog autora po jedan) koja prate tekstualne i potpisne legende, biografije i fotografije umetnika i hronologije njihovih životnih puteva, kao i dokumentarni filmovi (iz dokumentacije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog) o četvorici umetnika.
Izložbu prati i dvojezični (srpsko-engleski) katalog sa raspravnim tekstom, reprodukcijama svih izloženih dela, biografijama i hronologijama četvorice umetnika.
Autor izložbe je mr Tijana Palkovljević Bugarski.
Tokom trajanja izložbe u okviru pratećeg programa biće organizovana: stručna vođenja kroz izložbu, kreativne radionice za decu i projekcije dokumentarnih filmova o umetnicima
Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i Opština Šid.

Izložba će biti otvorena od 28. avgusta do 22. septembra 2015. godine.

(old_image)

Izvor:  nadlanu

Pogledajte još