BILA JE SLUŽAVKA KOD TOPALOVIĆA U “MARATONCIMA”: Ovo je priča o jednoj o najzgodnijih glumica u SFRJ

Scena u kojoj Maksimilijan Topalović u tumačenju maestralnog Miće Tomića hvata i ubacuje u kadu služavku Olju postala je antologijska. Ne postoji ozbiljni filmofil s prostora bivše Jugoslavije koji je nije memorisao. Olju je tumačila dramska umetnica Melita Bihalji, koja je rođena 1938. u Živogošću nadomak Makarske. Njeno devojačko prezime je bilo Jukić. Detinjstvo je provela u Istri, a krajem 50-ih prelazi u Zadar gde je bila balerina u lokolanom pozorištu. Tu je zavolela glumu i odlučila da upiše Akademiju za pozorište, film i televiziju u Beogradu. U prestonicu se seli 1962. Bila je na klasi sa, pored ostalih, Nedom Spasojević, Dragom Čumićem i Dušicom Žegarac.

Za vreme studija počela je da igra u Malom pozorištu “Duško Radović” u kojem je dočekala penziju.

Pre nego što se pojavila u “Maratoncima”, igrala je u popularnim serijama Televizije Beograd poput “Levaci”, “Otpisani” i “Vruć vetar”.

I mada je imala epizodne uloge u mnogobrojnim filmovima, profesionalno se najviše ostvarila u pozorištu igrajući za decu.

- Deca su divna puvlika. I nije mi žao što sam igrala za decu, jer sam to činila iz zadovoljstva - izjavila je Melita, koja je uporedo s glumom završila i studije svetske književnosti.

Dugo vremena Melita je važila za jednu od najlepših Beograđanki. Zbog nje su predstave Malog pozorišta bile veoma posećene. Zbog velikih grudi, uskog struka i lepog lica bila je jedna od prvih Jugoslovenki koja je snimila prokovaktivne fotografije. Za današnje standarde te fotografije su konvencionalne, rekli bi i konzervativne, jer se na njima ne vidi ono o čemu su mnogi Jugosloveni maštali. Poslednjih godina imala je epizodne role u filmovima “Klopka” i “Parada”.

(old_image)

Živi sa suprugom u centru Beograda i često posećuje kulturne manifestacije.

Nadlanu

Pogledajte još