MRTVI NOVI TALAS: Najbolja postava beogradskih muzičara nije među živima

Ivan Vdović, Goran Čavajda Čavke, Bojan Pečar, Milan Mladenović, Margita Stefanović, Vlada Divljan... Muzička reprezentacija Beograda koja nas je prerano napustila.

Pročitajte: Poslednji intervju Vlade Divljana

Čitava jedna generacija beogradskih muzičara nestala je sa životne scene u najproduktivnijem dobu, četrdesetim i pedesetim, onda kad je trebala da realizuje svoj veliki potencijal.

Novi talas, kako je nazvan muzički pokrtet nastao početkom osamdesetih u Beogradu, skoro istovremeno kad i u Velikoj Britaniji i Americi, bazično su činile grupe koje su se pojavile na kompilaciji “Paket aranžman” - Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam. Raspadom Šarla akrobate nastale su grupe Katarina Druga, kasnije preimenovana u Ekatarinu Veliku, i Disciplina kičme. Bilo je još bendova koje istoričari rokenrola podvode pod beogradski “novi talas” poput “VIA talasa”, “Radničke kontrole”, “Defektno efektne” ili “Radosti Evrope”, ali ovoga puta ćemo se ograničiti samo na sudbinu članova najpoznatijih.

Iz te generacije muzičara prvi je preminuo multitalentovani Ivan Vdović. Bio je bubnjar grupa “Šarlo akrobata”, “Katarina Druga” i “Limunovo drvo”. Preminuo je 25. septembra 1992. Dve godine kasnije napustio nas je Milan Mladenović, a 1997. Goran Čavajda Čavke, bubnjar “Električnog orgazma”.

Smrt je nastavila da radi punom parom i uzima najbolje s beogradske muzičke scene. Već naredne godine, 1998. u Londonu je preminuo Bojan Pečar, basista “Katarine Velike” i “VIA talasa”. U septembru 2002. otišla je i Margita-Magi Stefanović, klavijaturistkinja “Ekatarine Velike”, umetnica koja je bila talentovanija pijanistkinja od Ive Pogorelića.

Odlaskom Vlade Divljana, dobrog dečka beogradskog rokenrola, u februaru ove godine zatvorena je knjiga smrti “novog talasa”.

Pogledajte još