BILA JE GIGINA SEKRETARICA U “BOLJEM ŽIVOTU”: Ovo je priča o Radmili Savićević

Pošto je imala pitome crte lica, Radmilu Savićević je bilo veoma lako indentifikovati kao ženu iz naroda, dobrodušnu baku ili požrtvovanu majku. Zbog toga je ova glumica s izraženim komičarskim talentom bila neizostavni deo podele za veliku većinu televizijskih filmova i serija u produkciji Televizije Beograd.

Proslavije su je uloge baka koje je tumačila skoro tri decenije. Od uloge baba Tomanije u “Babinom unučetu” 1977, stalno je bila žena na čijim leđima su bile porodice i problemi. Bila je Šurdina baba Savka u “Vrućem vetru”, baba Simka u “Doktorki na selu” i majka Vuka u “Pozorištu u kući”. Mlađa publika je pamti po serijalima iz radionice Siniše Pavića, u ulogama Zivadinke-Žarke Šijaković u “Boljem životu”, Ristane-Riske Golubović u “Srećnim ljudima” i Dostane u “Porodičnom blagu”.

Ipak, Radmila Savićević je bila mnogo više od vrsne komičarke u televizijskim filmovima i serijama. Oni koji su imali tu privilegiju da je gledaju u pozorištu tvrde kako je bila gospodarica scene, da bi svi glumci otišli u drugi plan kad bi ona zakoračila na “daske koje život znače”.

Mada se na njoj proslavila, televiziju nije volela, zapravo nije je podnosila. Malo je poznata činjenica da je reditelj Aleksandar Đorđević potrošio mnogo vremena, reči i nerava kako bi je nagovorio da prihvati neku televizijsku ulogu. Malo ko je prepoznaje po devojačkom prezimenu Milenković. Udajom je postala Radmila Savićević. Nosila je repertoare pozorišta u Kruševcu i Nišu pre nego što je sredinom 50-ih prešla u Beogradsko dramsko pozorište.

Veliku popularnost stekla je ulogom Violete, žene zaljubljene do ušiju u Paju Čuturu, u seriji “Kamiondžije”.

Preminula je 8. novembra 2001. u Beogradu u 75. Godini.

B.J.

Pogledajte još