PERSONALNI TRENER: Kako uvek biti zdrav i u dobroj formi

Stigao nam je septembar, a s njim i povratak u svakodnevni životni ritam: kuća-posao ili kuća-fakultet/škola. Vežbanje je najzdraviji, a istovremeno i najbolji način da se razbije ta kolotečina. Postoji mnogo različitih vidova rekreacije i zato prilikom izbora najoptimalnijeg treba konsultovati profesionalce, koji će na onovu naših protreba, ciljeva i zdravstvenog stanja proceniti koji sistem treninga je najbolji za nas. Jedan od takvih profesionalaca je fitnes autoritet Aleksandar Veljović.

Posle diplomiranja na Fakultetu za fizičku kulturu posvetio se usavršavanju u oblasti personalnog treniranja. Rezultati nisu izostali. Sedam godina praktičnog rada i praćenja najsavremenijih dostignuća u oblasti fitnesa, opravka i ishrane doveli su ga do statusa najboljeg personalnog trenera u Beogradu, što u gradu od blizu dva miliona stanovnika i mnoštva fitnes centara nije bio jednostavan poduhvat. Pojedinačni pristup svakom pojedincu uticao je da njegov Fitnes centar “The Gym” na Lionu postane omiljeno okupljalište vežbaču različitih generacija.

(old_image)


Koliko je važno da vežbanje u teretani ili svaku drugu fizičku aktivnost sprovodimo pod kontrolom trenera?

- Veoma jer, pre svega, dobijate potrebnu sigurnogst pri vežbanju i smanjujete rizik od nepravilnog treniranja i povreda kao posledica istog. Sa druge strane stičete znanje o pravilnom i dobro doziranom vežbanju, pravilnoj ishrani i zdravom načinu života, a uz to razvijate kuturu treniranja koja vremenom prerasta u način vašeg života. Postoji još mnogo razloga za vežbanje pod kontrolom profesionalaca. Jedan od njih je motivacija, koja omogućava da dajete maksimum na svakom treningu što je veoma bitno.

Kako kreirate programe individualnih treninga s obzirom na to da nisu svi na istom ili sličnom nivou fizičke spreme?

- Pre pravljenja programa vrše se razna testiranja. Prvo utvrđujem trenutno zdravstveno stanje vežbača, a zatim i nivo njegove trenutne fizičke pripremljenosti. Na osnovu dobijenih rezultata i želje samog vežbača, sugerišem sistem treninga. Tek tada pristupam pravljenju detaljnog programa treninga.

Koji su programi vežbanja najpopularniji u vašem fitnes centru “The GYM”?

- Postoji veliki broj programa koji trenutno privlače pažnju vežbača, ali, po mom mišljenju, izdvojio se INDIVIDUALNI PROGRAM treninga jer daje najbrže rezultate. Vežbači se osećaju sigurno i zadovoljno jer za kratko vreme vide napredak tako da na treninge dolaze veoma motivisani i spremni da odgovore zahtevima koje im ja postavljam tokom treninga.

Možeš li iz tvog višegodišnjeg iskustva izvući statistiku ko više vodi računa o zdravom telu ­ žene ili muškarci?

- To je često pitanje na koje ne mogu direktno odgovoriti. Mislim da vođenje računa o svom zdravlju, fizičkom izgledu, higijeni ne zavisi od pola već od vaspitanja, kulture, navika, načina života.

Koliko je važno da svoju fizičku spremu i zdravlje poverimo profesionalcima?

- Ova delatnost je osetljiva po tom pitanju jer postoji mnogo teorija i pravila, posebno u Srbiji gde svi sve znamo, i još više izuzetaka. Mnogo teorija samo sa sobom vuče i mnogo stručnjaka koji su čitali o njima u raznim časopisima, na blogovima ili gledali na Jutjubu. Treneri sa znanjem i iskustvom razlikuju se od onih drugih po tome što umeju da procene kome, kada i kako davati određeni tip treninga, a da on daje rezultate, ima najmanji rizik od povreda i ne ostavlja posledice na zdravlje osobe. Previše je nauka povezano sa treningom da bi se o trenerskom poslu pričalo kao nečemu sporednom, a na trenere se gledalo samo kao na ljude koji treba da odrede vežbu, broj ponavljanja i pauzu. Nekima deluje lako. I meni isto tako deluje dok gledam Barselonu da je fudbal najednostavnija igra na svetu. A to, ipak, nije tako.

(old_image)

Zdravi stilovi života, pored ostalog, podrazumevaju fizičku aktivnost. Koliko je važno vežbati u svakom životnom dobu?

- Drago mi je što ste postavili ovo pitanje. Upravo na ovoj temi najviše i potenciram. Naša deca sve više vermena provode pored računara igrajući video igre i komuniciraju putem društvenih mreža. Zbog takvih navika njihovo kretanje je svedeno na minimum, što ima velike posledice na njihov kasniji razvoj, zdravlje i radnu sposobnost. I odrasli nisu ništa bolji. Zapostavili su fizičku aktivnost pod izgovor da nemaju dovoljno vremena. Lakše im je da se automobilom prevezu kilometar-dva nego da tu distancu prepešače.

Moramo shvatiti da je hipokinezija (bolest smanjenog kretanja) jedan od najvećih pretnji zdravlju ljudi i da nam je vežbanje neophodno kako bismo ostali zdravi.

U zavisnosti od cilja vežbača, koliko vam je potrebno vremena da koncipirate plan treninga?

- Plan vežbanja ne zavisi samo od cilja vežbača već i od njegovog trenutnog psihofizičkog stanja, jer često vežbači sebi zadaju vremenski, a ponekad i fizički, nedostižne zadatke. Tako da, u vreme izrade plana treninga ulaze i razna testiranja koja vršim sa novim klijentima. Zato izrada programa treninga moze trajati od dva do sedam dana.

Imate li među vežbačima rekovalescente i hronične bolesnike?

- Kroz moj trenažni proces u karijeri, koja traje sedam godina intenzivnog rada, prošlo je više od 500 klijenata, među kojima je bilo sportista i rekreativaca sa hroničnim oboljenjima, od povišenog krvog pritiska do dijabetesa. U početku svi oni budu malo skeptični i uplašeni, ali kasnije shvate koliko im trening zapravo pomaže da se bolje osećaju.

Koja tri saveta biste dali onima koji žele da budu zdravi i vitalni?

- Redovno fizičko vežbanje, zdrava ishrana i što manje stresa!

A šta biste poručili onima koji ne vežbaju?

- Jednu jedinu stvar ­ DA ŠTO PRE POČNU. Posle par treninga će i sami shvatiti koliko se osećaju zdravije, stabilnije, sposobnije i zašto sam im preporučio da se pokrenu.

B. Jakić

Pogledajte još