NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE DUŠKO TRIFUNOVIĆ: Pesnik koji je promenio rokenrol scenu

Duško bi danas napunio 82 godine. Rođen je na današnji dan, 13. septembra 1933. godine, a preminuo je 28. januara 2006.

Tokom njegovog detinjstva ništa nije slutilo da će se otisnuti u pesničke vode. Prvu pesmu napisao je tek sa 22 godine, po povratku iz vojske. Sa 24 otišao je u Sarajevo kako bi se zaposlio kao bravar, a već sledeće godine izdao je svoju prvu knjigu.

Iz njegovog pera proizašlo je 20 knjiga poezije, 4 romana i nekoliko drama. Na televiziji je ostao upamćen kao autor emisija na TV Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata 1992. godine prešao je da živi u Novi Sad gde je nastavio da radi za TV Novi Sad.

Duško je ostavio veliki trag na ex YU rokenrol sceni. On se zapravo smatra zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rokenrol škola.

Saradnja sa grupom "Bijelo dugme" bila je kamen temeljac ovog pravca. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pesnik sarađuje sa rokenrol bendom. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Glavo luda“.

Osim za Dugmiće, pisao je tekstove i za „Indekse“, Tešku industriju, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, a jedan od poslednjih izvođača sa kojima je sarađivao bio je Željko Joksimović, za koga je napisao baladu "Ima nešto u tom što me nećeš".

Oko 300 njegovih pesama je komponovano i snimljeno, a svega tri pesme u životu je napisao na muziku.

Prema sopstvenoj želji sahranjen je u Sremskim Karlovcima, na Čeretskom groblju, 30. januara 2006.

Na Palama se jednom godišnje održava književna manifestacija „Dani Duška Trifunovića“ gde se okupljaju pesnici iz Srpske, Srbije i Crne Gore.

Pogledajte još