DANAS JE MOJSEJ BOGOVIDAC: Evo zašto na današnji dan treba PITI VINO

Prvih pet knjiga Satrog zaveta jesu pet knjiga Mojsijevih. Postanje - knjiga o stvaranju sveta, Izlazak - knjiga o iseljenju, Levitska - knjiga o sveštenstvu i prinošenju žrtava, Brojevi - knjiga o brojevima, Ponovljeni zakoni - knjiga ponovljenih zakona.

Rodio se u egiptu oko 1300. godine pre Hrista. Upokojio se na granici Obećane zemlje u 120. godini ovozemaljskog života.

Slavi se kao krsna slava.

Beseda na današnji dan govori o pretvaranju vode u vino:

Slovom Božjim pretvara se tečna voda u paru, a para u led i sneg. Tim istim Slovom voda u lozi pretvara se u vino. Kakvo je dakle, čudo za Slovo Božje vaploćeno, za Hrista Gospoda našeg, što je u Kani pretvorio vodu u vino? Za nas ljude, pomračene grehom, to je veliko čudo; za našu prirodu, grehom raslabljenu, to je nedostižno čudo. No činiti čudesa, nije li to Tvorčevo obično zanimanje?

Bolest je kao voda, zdravlje kao vino; nečistota od zlih duhova je kao voda, čistota je kao vino; smrt je kao voda, život kao vino; neznanje je kao voda, istina kao vino. Otuda kadgod je Gospod bolesne činio zdravim, nečiste čistim, mrtve živim, zabludele prosvećenim – On je u stvari pretvarao vodu u vino.

Pogledajte još