13 GODINA BOLA: Dan kad je zauvek otišla Margita Stefanović

Imala je samo 43 godine kada je 18. septembra 2002. preminula na Infektivnoj klinici u Beogradu zaboravljena od svih koji su se divili njenom muzičkom talentu i napuštena od onih koji su se predstavljali za prijatelje. Tako je na tužan način okončano jedno životno putovanje ispunjeno uspesima, ljubavlju i delimično autodestrukcijom.

Kao jedinici reditelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija i Desanke Nikolić bilo je predodređeno da se bavi umetnošću. Kao talentovana pijanistkinja dobila je poziv da zajedno s još jednim Beograđaninom, Ivom Pogorelićem, ode na Konzervatorijum “Čajkovski” u Moskvu.

Dugo se lomila šta da uradi. Kako je već buila treća godina arhitekture, odlučila je da privede studije kraju i tek onda ode na usavršavanje. Poznanstvo s Milanom Mladenovićem promenilo je njene planove. Ostala je u Beogradu i 1982. postala član benda Katarina II, koji je dve godine kasnije promenio ime u Ekatarina Velika. Uz Milana Mladenovića bila je najkreativniji član, po mnogima, najznačajnije srpske grupe svih vremena. Iza nje su ostale mnogo lepe pesme koje će se još dugo slušati poput “7 dana”, “Zemlja” ili “Samo par godina za nas”.

Pogledajte još