LJUBAV BEZ GRANICA: Nepismena žena je svom mužu sastavila pismo koje će vas rasplakati

Žena iz Katanije je majka troje dece i živela je sama sa njima. Muž joj je radio u Nemačkoj i ona mu je redovno slala slikovita pisma, jer nije umela da piše.

Sudeći prema datumu koji je naveden u gornjem desnom uglu, pismo je nastalo 2. novembra 1973. godine.

Sicilijanski pisac G. Bufalino, preveo je njene crteže u reči.

Pismo bi glasilo ovako:

"Moja draga ljubavi, moje srce pati jer si daleko. Širim ti ruke, zajedno sa našom decom. Ja i dva starija deteta smo zdravi, dok je najmlađe malo bolesno. Nisi odgovorio na prethodno pismo koje sam poslala i tužna sam zbog toga. Tvoja majka je u bolnici, posetila sam je. Nisam išla praznih ruku da te ne bih osramotila. Naš srednji sin je išao sa mnom, dok je najstariji čuvao najmlađeg.

Naše polje sam poorala i posejala. Za dva radnika dala sam 150.000 lira. Održani su centralni gradski izbori, glasala sam za Hršćansku demokratsku stranku kako je parohija i predložila. Za Srp i Čekić poraz je bio veliki, ponašali su se kao da su umrli. Ali, ko god da je pobedio, isto je. Za siromašne se ništa ne menja - juče smo kopali i ponovo ćemo kopati sutra. Ubraćemo mnogo maslina ove godine sa našeg drveta. Muškarac i dva mladića koje sam zaposlila, jednog da obori, druge da pokupe masline sa zemlje, koštali su me 27.000 lira. Potrošila sam 12.000 lira za presu za masline.

Imam dovoljno ulja da napunim jednu veliku i jednu malu teglu. Mogu da ga prodam po trenutnoj ceni koja je 1.300 lira za litar.

Moja daleka ljubavi, moje srce je sa tobom. Božić je blizu, volela bih da budem sa tobom. Primi zagrljaj od mene i naše dece.

Zbogom, dragi moj. Moje srce je tvoje i verna sam ti, spojena s tobom baš kao i naša dva prstena".

(old_image)

Izvor: Nadlanu

Pogledajte još