TAJNI ŽIVOT KOKO ŠANEL: Naci prošlost majke mode i stila

Koko Šanel se bavila pevanjem jedan veoma kratak vremenski period. Najpoznatija je bila kao dizajnerka i po pravljenju parfema. Ona je stvorila mit o "maloj crnoj haljini" i pravilo da svaka žena treba da je ima.

Ipak, čini se da je bila mnogo više od onoga za šta se predstavlja. Priča se da je tokom Drugog svetskog rata "spavala sa neprijateljem" i da je bila antisemita. Posle rata, kada su mnogi francuzi koji su bili nacistički simpatizeri snosili posledice, ona se izvukla i nije nikada optužena.

Na samom početku rata počela je da se zabavlja sa nemačkim aristokratom Ganterom von Dinkladžom koji je radio za Jozefa Goblsa, Hitlerovu desnu ruku.

U svojoj knjizi "Spavanje sa neprijateljem: Tajni rat Koko Šanel" Val Von je napisao: "Šanel je bila neviđeni opurtunista. Približila se moći, a nacisti su bili moć".

Prema podacima koji se nalaze u knjizi, ona ne samo da je spavala sa oficirem, već je bila i plaćeni agent generala Voltera Šelenberga koji je posle rata uhapšen i osuđen za ratne zločine.

Prema autoru Valu Vonu, tajno ime Koko Šanel bilo je "Abwehr Agent 7124", a kodno ime "Vestminster". Takođe, navodi se da je poznavala i Čerčila.

Mnogi su sumnjali na nju, pa ju je policija dva puta ispitivala posle rata. Oba puta su je pustili jer nisu imali dokumentovane dokaze protiv nje. Mnogi smatraju da su dokazi nestajali jer je imala veoma moćne prijatelje na visokim položajima.

Narod ju je oduvek video kao ženu sa vizijom koja je svoj život posvetila modi. Ona je ikona stila, ali čini se da je bila i mnogo više od toga.

Izvor: Nadlanu

Pogledajte još