KONCERT ZA ZALJUBLJENE: Pa, šta ako nije 14. februar

Simfonija koja zauzima centralno mesto Malerovog stvaralaštva, svojim dijapazonom od patnje do trijumfa prikazuje isti sled događaja u kompozitorovom privatnom životu.

Srž ovog dela predstavlja Adađeto, kojim je Maler zaprosio svoju buduću ženu Almu. To je najintimniji i najintezivniji deo simfonije, začet kao ljubavna pesma za ženu kojoj se divio i koju je beskrajno obožavao. Popularnost kod najšire publike Adađeto je stekao kada je iskorišćen u čuvenom Viskontijevom filmu Smrt u Veneciji iz 1971. godine.

„Peta simfonija je stalni ’trijalog’ plesa, molitve i pesme – i uspomene na njih. Odvešće vas, bilo da ste slušalac ili izvođač, na duhovno putovanje koje nećete zaboraviti, kroz sve ekstreme ljudskih stanja. Izuzetno sam srećan i počastvovan što izvodim ovo delo sa fantastičnom Beogradskom filharmonijom i siguran sam da će koncert u petak biti sjajan!”, kaže mladi dirigent, Joel Gamzu.

(old_image)

Izraelsko-američki dirigent otkrio je Malerovu muziku kada je imao sedam godina i upravo je to doprinelo odluci da se već sa 12 godina u potpunosti posveti dirigovanju. Gamzu je jedan od umetnika koji su napisali svoj završetak Malerove nedovršene Desete simfonije, a koji je naišao na veliko odobravanje eksperata za Malerovu muziku, štampe, publike.

U okviru ciklusa Za zaljubljene, ljubavna tematika će se sagledavati kroz njene brojne prizme i oblike. Slušaocima će tokom pet koncerata biti predstavljena neka od najlepših dela nastala kao rezultat različitih inspiracija. Naredni “ljubavni” koncert zakazan je za 4. decembar, pod dirigentskom palicom Eiđija Ouea.

Pogledajte još