BOEMI NIKAD NE UMIRU: 27 godina bez Pavla Vuisića (VIDEO)

Danas se navršava 27 dugih godina otkako nas je napustio genijalni glumac, mag, čarobnjak, nazovite ga kako vam je volja, jedinstveni Pavle Vuisić o čijoj glumi je pričao ali i dalje priča celi svet.

Rođen je između dva velika rata, 10. jula 1926. u Beogradu u porodici koja je pripadala građanskoj srednjoj klasi. Otac mu je bio oficir kraljeve vojske, a majka domaćica, koja je sinovima Pavlu i Dušanu prenela ljubav prema literaturi.

Bio je sve samo ne atipičan. Nije bio “zvezdast” niti je previse mario za popularnost. Za društvo intelektualne elite nije davao ni paru, a uživao je u društvu alasa i piljara. “Nefermajući” odnos prema mišljenu drugih ga je krasio, ili sputavao, zavisi kako ga je ko doživljavao.

Ono što se malo zna je to da je Pavle voleo novinarstvo i veoma je poštovao novinarsku profesiju. 1950. oodine je statirao u “Čudotvornom maču”, a već naredne je pokušao da upiše Akademiji za pozorište i film, nije uspeo.

Ali, bili smo svedoci toga da ga to nije omelo da bude jedan od najboljih glumaca, ako ne i najbolji. Kada su Orsona Velsa upitali ko je najbolji glumac na svetu, autor “Građanina Kejna” nije dugo razmišljao: - Marlon Brando, Pavle Vuisić i ja.

Za tri i po decenije karijere snimio je više od 170 filmova i serija. Spomenućemo samo neke: “Sećaš li se Doli Bel”, “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Miris dunja”, “Povratak otpisanih”, “Kamiondžije”, “Više od igre”, “I Bog stvori kafansku pevačicu”, “Šešir profesora Koste Vujića”, “Sretni umiru dvaput”.

Preminuo je 1. oktobra 1988. u 63. godini života.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još