KRALJICA SEVDALINKI S ČAROLIJOM SETE U GLASU: 39 godina bez Silvane Armenulić (VIDEO)

"Rane moje", "Šta će mi život bez tebe dragi", "Grli me, ljubi me", "Ja nemam prava nikoga da volim"...

I sad vervatno imate poriv da razbijete čašu, da se organizujete s društvom i večeras izađete u obližnju kafanu u kojoj ćete sigurno naručiti neku od ovih pesama, koje su postale evergrin hitovi.

Pevala je iz duše, s puno sete, ljubavi, tuge u glasu, onako meraklijski da vam suze krenu. Bilo je nečeg neobičnog u njenom pogledu… Bila je prelepa i na vrhuncu karijere kada je tragično nastradala.

Silvana (Zilha) Armenulić, devojačko Barjaktarević, bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Rođena je 18. maja 1939. godine u Doboju, a sa šesnaset godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Bila je interpretatorka novokomponovanih narodnih pesama i sevdalinki. Svoje arhivske snimke sevdalinki snimila je za arhiv Radio Beograda šezdesetih godina XX veka. Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u narodnoj muzici. Pesma „Šta će mi život“ Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji „Ljubav na seoski način“, postala je megahit, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački „Jugoton“, prodata je u to vreme u neverovatnih 300.000 primeraka.

Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film „Gorak pirinač“ posebno volela.

Godine 1961. se udala za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila ćerku Gordanu.

Poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nezgodi na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari.

Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Merima) Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio kola.

Ali, njene pesme žive, skoro četiri decenije.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još