HRONIKE BEOGRADA: Kako je kafana “Tri šešira” dobila ime

0

Beogradske kafane dobijale su često naziv po predmetu ili oznakama koje su se nalazile u njihovoj blizini. Takav je slučaj s čuvenom kafanom “Tri šešira” u Skadarliji.

Na mestu današnje kafane u 19. veku se nalazila radionica, koju su Beograđani nazivali fabrikom šešira starog Dimovića, oca poznatog kafedžije i vlasnika kafane “Imperijal” Đoke Dimovića. Na prizemnoj kući bio je istaknut naziv firme na kojem su bila tri limena šešira.

Kad je preminuo stari Dimović radionica za izradu šešira je zatvorena. Tri šešira su ostala na ulazu u prizemlje kuće. Jedno kratko vreme na tom mestu je bio šnajderaj za ugledne gradske dame, da bi krajem 19. veka otvorena kafana.

Gazda nije mnogo mario za ime, više je vodio računa o vinu i škembićima. Kako je kafana brzo postala čuvena, gosti su morali sami da joj kumuju. “Vidimo se kod tri šešira”, dogovarali su se nekadašnji beogradski boemi. Tako je kafana bez ikakvog zvaničnog krštenja dobila ime. Tri limena šešira iznad ulaznih vrata više od 150 godina svedoče o burnoj istoriji Beograda i njegovih boema.

Foto: panoramio.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.