SRAMOTA: Kosovo primljeno u UNESKO

Predlog je usvojen većinom, za albansku inicijativu je glasalo 27 zemalja, 14 zemalja je bilo protiv, a 14 je ostalo uzdržano.

Rasprava o predlogu prijema Kosova u Unesko bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela 197. sednice Izvršnog saveta.

Predstavnici Rusije i Kube, koji se protive prijemu Kosova, zatražili su ranije odlaganje sednice, ali je predsedink Izvršnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je njihov predlog stigao kasno. Predstavnik Kubeje potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, saznaje RTS.

Kako javlja RTS, Kosovo je na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska bio je i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sednicu, ali ubrzo i napustio salu.

Predlog prijema Kosova je 43. tačka dnevnog reda 197. zasedanja Izvršnog saveta, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra.

Predlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina, predlog je podnela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

U Izvršnom savetu je 58 država, od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtev Albanije.

Ukoliko predlog bude usvojen na Izvršnom savetu, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska, u kojoj se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima". Ako na današnjoj sednici Izvršnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

  1. Državni, naučni i crkveni vrh Srbije se saglasio da je prijem Kosova u Unesko neprihvatljiv, a peticiju protiv prijema Kosova u tu organizaciju je u kratkom roku potpisalo više od 100.000 ljudi.
Pogledajte još