SRPSKA ČUDOVIŠTA: Legenda o drekavcima koji napadaju ljude kasno noću

Drekavac je preminuli nekršteni čovek, u nekim krajevima veruje se da je to dečak, koji ne može da pronađe mir na onom svetu, te noću napada znane i neznane ljude. Najčešće su mu na meti oni koji su mu se zamerili tokom života, ali zabeleženi su slučajevi kad se drekavac okomio na pripite seljane koji su se u gluvo doba vraćali iz pijančenja kući.

U selima u smederevskom kraju veruje se kako drekavac živi u blizini vode. Meštani tvrde da se danas može čuti kako noću nesnosno dreči zbog čega im se, na isti način kao i njihovim precima pre pola veka, ledi krv u venama. Drekavac je malo dlakavo stvorenje s velikim kandžama i izražajnom snažnom vilicom u kojoj dominiraju očnjaci oštri kao šilo za led.

U istočnim delovima Srbije, posebno u selima na Homolju, verovanje u drekavca je veoma živo. Mnogi seljani tvrde da ih teroriše, zbog čega posle osam-devet niko ne izlazi iz svojih kuća. Ako se neko odvaži da kasnije izađe rizikuje da mu u okolini groblja ili nekog šumarka ovo nezgodno stvorenje skoči na leđa i da nesrećnog čoveka tera da ga nosi celu noć, sve do prvih jutarnjih petlova.

Pogledajte još