VELIKO SRCE HEROJA: Slika srpskog policajca i promrzle izbegličke dece rasplakala svet

Slika novosadskog žandarma Marjana Ðorđevića (35) koji u Preševu pokriva promrzlu decu izazvala je lavinu emocija, a ovaj skromni policajac izjavio je da je samo radio svoj posao najbolje što je mogao.

Đorđevića je, a da on to nije ni znao, uslikala humanitarac Rejčel Tompson iz Velike Britanije i fotografiju je, uz dirljivu poruku, postavila na svoj Fejsbuk profil.

- Ovo je jedan od najemotivnijih trenutaka koje sam doživela u Preševu u Srbiji. Deca su bila napolju i spavala su prekrivena ćebićima dok su njihovi roditelji čekali da se registruju. Policajac je video da je devojčici glava bila na podu, pa joj je prišao i nežno joj stavio ćebe pod glavu, a potom ušuškao ostalu decu. Taj prizor me je umalo rasplakao - napisala je Rejčel.

Žandarm Đorđević nije znao da je na slici koja je obišla svet.

- Samo sam radio svoj posao. Postupio sam kao žandarm i kao čovek. Valjda bi i svako drugi tako učinio. Tog dana je bilo baš hladno, duvao je jak vetar i osećalo se kako zima ulazi u kosti. Došla je grupa izbeglica s decom. Roditelji su otišli da se registruju, a dečica su legla na hladan beton. Tresli su se, ali su držali oči zatvorene. Video sam da devojčicina glava pada ne beton i morao sam da priđem da je podignem i pokrijem - ispričao je Marjan za Kurir.

Od početka izbegličke krize srpski policajci rade prekovremeno i nikad ne pitaju zašto ostaju duže:

- Stresno je i teško, ali ja kod kuće imam suprugu i ćerkicu, a ti ljudi više nemaju dom, a mnogi od njih ni porodicu.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još