GDE I KAKO se možete vakcinisati protiv gripa

0

Gradski zavod za javno zdravlje apeluje na stanovništvo da se vakciniše, ukazujući pogotovo na najrizičnije grupe koje ne treba da izbegavaju vakcinaciju.

Sezonska vakcina protiv gripa se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd.

Pored navedenih, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama. Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1 sezonska vakcina protiv gripa se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine.

Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća).

Vakcinaciju možete obaviti u lokalnim ambulantama i Domovima zdravlja.

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.