MITROVSKE ZADUŠNICE: Koje 4 namirnice se nose na groblje i koliko sveća treba zapaliti

Na ovaj dan najviše ljudi izlazi na groblja u Beogradu. Gradsko saobraćajno preduzeće uvodi poseban režim saobraćaja po kome se pojačavaju gradske autobuske i tramvajske linije koje vode prema gradskim i prigradskim grobljima.

Na groblje se odnosi hrana, koju po pravilu spremaju žene. Zadušnice nikada nisu u vreme posta, niti padaju u postan dan jer su uvek u subotu. Peku se kolači od belog brašna, koji se ponekad zovu "prosfore". Spremaju se rakija, pivo, vino, voda. Negde se iznosi i žito.

Nosi se onoliko sveća koliko se mrtvih pominje. U svim krajevima Srbije na grobove izlazi sveštenik da prekadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.

Zajedničko za zadušnice u svim krajevima jeste izlazak na groblje i organizovanje posluženja na grobu. Nekad su to samo pita, pecivo, kafa i voda. Ponegde se iznesu kuvana jaja i pečenje. Na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem, običaja radi. Ponudama se služe rođaci koji su na groblje izašli, a ne odbijaju se ni nepoznata lica ako sama priđu grobu. Smatra se za veliki greh i uvredu mrtvima ako bi se neko odbio, ili ne daj Bože oterao od groba.

Pogledajte još