SVETI AVRAMIJE ZATVORNIK: Šta svi vernici danas OBAVEZNO moraju da istrpe

Avramije je bio naočit mladić i roditelji su hteli da ga dobro ožene. Avramije je to uporno odbijao i na kraju pobegao s venčanja, ostavivši nevestu, roditelje, dom i prijatelje.

Sklonio se u samoću, gde se podvizavao preko 50 godina. Za to vreme je samo dva puta napustio keliju - jednom po zapovesti episkopovoj da prevede u hrišćanstvo mnogobožačko selo, a drugi put da spase svoju zabludelu sinovicu Mariju.

Slavi se kao krsna slava.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

Ko pretrpi do kraja, spašće se, rekao je Gospod. Vera je jedina svetlost trpljenju, jer trpljenje samo po sebi predstavlja nepodnosivi mrak. Vera je sjajna zvezda u tome mraku; vera ublažava oštrinu stradanja; ona podržava na svojim krilima svu težinu trpljenja. Sv. Avramije pruža nam prekrasan primer istrajnosti u trpljenju. Dosade, koje mu je pričinjavao đavo raznovrsnim iskušenjima i zastrašivanjima, malo koga da ne bi pokrenule, da ostavi jedno mesto i preseli se na drugo. Ali Avramije nije se hteo preseljavati, da ne bi demon zli likovao, nego je istrajao na svome mestu i pobedio je đavola.

Pogledajte još