ŠTA JE ISIS: Činjenice o zloglasnoj državi koja teroriše svet (FOTO)

Kraćenicom ISIS obeležava se Islamska Država u Iraku i Siriji. To je nepriznata teroristička država koja pod svojom kontrolom drži velike regione u Iraku i Siriji.

Nastala je 3. januara 2014. godine, a proglašena je kalifatom 29. juna iste godine. Od tog perioda se širila i sada kontroliše teritoriju na kojoj živi 10 miliona ljudi. Obuhvata Irak, Siriju i male delove Libije i Nigerije.

HOROR U FOTOGRAFIJAMA: Najpotresniji prizori krvavog pira u Parizu

Najpre je formirana kao militantna grupa. Njeni koreni sežu od sunitskih fundamentalista. Oni su počeli da se formiraju u grupama od 2004. godine u Iraku posle američke invazije. Vodile su borbu protiv njih, a svoju vernost polažu Al Kaidi.

(old_image)

Građanski rat u Siriji pružio je priliku ISIS-u da se širi na zapad. Tada sklapa saveze sa drugim islamističkim grupama, ali i dobija oružje, opremu i novac od Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

NEIZMERNA TUGA, PORUKE PODRŠKE: Svet jeca od bola zbog tragedije francuskog naroda (FOTO)

Godine 2012. osvojili su grad Al-Raka koji je postao prvi veći grad pod kontrolom sirijskih pobunjenika i ISIS-ovo sedište.

Godine 2014. ISIS je preduzeo ofanzivu u Iraku i osvojili su Mosul, Tikrit i druge strateški važne gradove.

Religija

Stanovništvo Islamske Države čine pretežno sunitski muslimani. Vođe države su sledbenici salafizma, ekstremne verske sekte. Suniti metodologiju i verovanja crpe iz Kurana. Reč "sunit" vodi poreklo od reči "sunet" što označava sve ono što je govorio Muhamed.

Pravo i kršenje ljudskih prava

Pripadnici ISIS-a na području pod kojem imaju vlast, uveli su zakone koji uključuju smrtnu kaznu, mučenje i sakaćenje. Sprovode i politiku etničkog čišćenja manjinskog stanovništva, pod koje se ubrajaju Kurdi, Asirci i Jermeni. Takođe, progone i verske manjine - hrišćane, jezide i šiite.

Dečak koji je preživeo islamistički kamp: Bičevali su nas i terali da gledamo pogubljenja odraslih žena i muškaraca!

Često ubijaju i cele porodice, decu, starije ljude. Ponekad u svoje redove regrutuju decu. Žene najčešće otimaju ili siluju, a kasnje ih pretvaraju u seksualno roblje. Postoje i one žene koje su regrutovane i one se bore kao i bilo koji drugi muškarac.

(old_image)

Ciljevi ISIS-a

Od 2004. godine jedan od osnovnih ciljeva ove države jeste osnivanje sunitske islamske države. Želeli su da se stvori islamska država predvođena grupom verskih lidera, a vrhovni vođa bi se nazivao halif. Za halifa se veruje da je naslednik proroka Muhameda.

Njihov trenutni vođa je el-Bagdadi i za njega se smatra da vuče poreklo od Muhameda. On je zahtevao da mu se muslimani iz celog sveta zakunu na vernost u skladu sa islamskim pravom.

Žele da nastave da osvajaju teritorije, da vladaju svetom i da ubiju sve one koji ne veruju u njihovu interpretaciju Kurana.

Ideologija

ISIS je salafistička grupa koja prati ekstremnu interpretaciju Islama, promoviše versko nasilje, a svi oni koji nisu saglasni sa njima smatraju se nevernicima.

NEPOZNAT BROJ ŽRTAVA: Pucnjava i eksplozija u centru Pariza (FOTO)

Filozofija ISIS-a je predstavljena simbolizmom crne zastave koja je varijanta borbene zastave proroka Muhameda koju je grupa usvojila. Na zastavi se nalazi Muhamedov žig unutar belog kruga iznad koga stoji natpis: "Nema boga osim Alaha".

(old_image)

Jedina veća razlika između ISIS-a i drugih islamističkih i džihadističkih pokreda (uključujući Al Kaidu) je verovanje da je dolazak imama Mahdija (koji će vladati pre kraja sveta i osloboditi svet od zla) blizu. ISIS veruje da će poraziti "vojsku Rima“ u gradu Dabiku u severnoj Siriji u okviru ispunjenja proročanstva. Takođe, ISIS veruje da će biti još samo četiri legitimna halifa posle el Bagdadija.

Propaganda Islamske države je ispunjena pozivanjem na kraj sveta. Borci ISIS-a žele da dođu u zemlje u kojima će se voditi završne bitke apokalipse.

Početkom jula 2014. godine pod kontrolom Islamske Države nalazili su se ovi gradovi Mosul, Ramadi, Faludža, Tikrit, El Kaim i Baidži u Iraku i Ar Raka u Siriji.

(old_image)

Izvor: Nadlanu

Pogledajte još