ZAVOLELI SMO GA KAO MAJKA TORELA: Istinita priča o policajcu koji je postao veliki glumac

Rođen u Čikagu 1944. u porodici sicilijanskog porekla, mogao je birati dva puta: da radi za državu ili sindikate kriminala. Opredelio se za prvi. U čikaškoj policiji proveo je skoro dve decenije, od 1967. do 1985. Kao deo odeljenja za pljačke i prevare dogurao je do “titule” narednika, a smatrali su ga jednim od najinteligentnijih policajaca u “gradu vetrova”.

To nije promaklo majstoru krimića i trilera Majklu Manu. Angažovao je Farinu kao konsultanta za svoj film “Lopov”, u kojem je Džejms Kan igrao kralja provalnika. Man je Farini poverio malu ulogu od koje je policajac napravio pravo malo remek-delo. Njihova saradnja se nastavila skoro na svim projektima koje je Man radio kao reditelj i producent. Prelomni trenutak u Farininoj karijeri dogodio se 1985. Man je spremao TV seriju “Kriminalističke priče” i ponudio je policajcu glavnu ulogu inspektora Majka Torela. Farina je morao za sedam dana da odluči da li prihvata izazov koji je, pored ostalog, značio i napuštanje radnog mesta u čikaškoj policiji. Sve je poznato: serija je snimljena, a Farina je preko noći postao zvezda.

Odluka koju je doneo nije bila jednostavna kad se ima na umu da je u trenutku napuštanja policije bio na samo dve godine od penzije. Neposredno pre angažovanja u popularnoj seriji, pod uticajem prvih filmskih iskustava, počeo je da igra u Čikaškom pozorištu, gde je, priznao je kasnije, naučio “kako da sa malo sredstava pokaže mnogo”.

Uspeh “Kriminalističkih priča” omogućio mu je da komotno živi od glume. Igrao je u mnogim značajnim filmovima. Spomenimo samo neke: Midnight run, Miami Vice, Another Stakeout, Out of Sight, Snatch, Law & Order, What Happens in Vegas.

Denis Farina je preminuo 22. jula 2013. u 69. godini. Iza sebe je ostavio trojicu sinova, od kojih je Džozef krenuo njegovim putem.

Pogledajte još