LEGENDO, NEĆEMO TE ZABORAVITI: Košarkaški as danas bi imao 67 godina

Ne smemo da ga zaboravimo. Da nije otišao prerano, danas bi slavio 67. rođendan. Rođen je 26. novembra 1948, a preminuo 25. maja 1995. u Baltimoru.

Poznat je po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, plenio je i svojim prijatnim karakterom i dobrotom i mnogima je služio kao sportski i lični uzor. Svrstan je među 50 osoba koje su najviše doprinele Evroligi.

Ređaju se biografski podaci, takmičenja, pobede, uspesi. I sve su to samo slova na papiru ili ekranu. Ali, kada nama s dužim pamćenjem kažete "Krešo" ili "Ćosić" to su sinonimi za vrhunsku košarku, za najbolje dane Zadra, Cibone, nekadašnje jugoslovenske reprezentacije i drugih za koje je igrao. Krešimir Ćosić je izvanredan čovek i sportista, jedan od vrhunskih igrača u našoj košarci, pojedinac koji je menjao domete te igre, pretvarao je u nama najdražu i nažalost otišao posle teške borbe sa karcinomom.

Oni koji su ga lično poznavali kažu da je bio sjajna, topla osoba, drag čovek... Anegdota kaže da je iz svog auta izvadio prednje sedište i sedeo na zadnjem! Druga kaže da je sedeći na prednjem sedištu mogao da obriše zadnje staklo na kolima. Pa sad, budi pametan ko tu laže! Kako god bilo, Krešimir Ćosić je postao urbana legenda, večni san i ideal svakog malo boljeg dečaka koji je ubacivao loptu u koš.

Kreše se sećamo sa velikom radošću, a Ćosića kao prvog umetnika košarke!

Večna mu slava i hvala!

Nadlanu/Izvor: seebiz.eu

Pogledajte još