DVE GODINE PAKLA: Zašto je MARINA ABRAMOVIĆ živela u kombiju

Iako je poslednje dve decenije priznata kao najuticajnija umetnica performansa u svetu, predavač na mnogim univerzitetima od Kalifornije do Japana, Marina Abramović je živela u nepodnošljivim egzistencijalnim uslovima na početku inostrane karijere krajem 70-ih. Kada je krenula u Amsterdam sa beogradske železničke stanice imala je dva kofera, malo novca i mnogo nade.

- Bilo je pakleno teško na početku. Planirala sam nekoliko meseci odlazak u Amsterdam. Za taj plan je znalo malo ljudi. Na stanicu su me ispratili moj rođeni brat Velimir i Tom Gotovac. Niko više. Majka nije znala ništa, naravno. U suprotnom ne bi mi dozvolila da odem - ispričala mi je Marina Abramović pre tri godine u vili Jelena na Topčideru.

- U Amsterdamu sam živela u užasnim uslovima. Dve godine sam provela u folksvagenovom kombiju sa tadašnjim partnerom Ulajem. To nam je bio dom. Tu smo spavali, kupali se, radili. Nije to bio izraz umetničkog bunta, nego puko preživljavanje. Bilo je dana kad nismo imali ni za hranu. Kustos Muzeja moderne umetnosti iz Los Anđelesa želeo je da taj kombi uvrsti u svoju stalnu postavku. Mesecima sam ga tražila po Evropi. Naposletku sam mu ušla u trag. Bio je u jednom selu na jugu Francuske pretvoren u kokošinjac. Otkupila sam ga. Danima sam čistila kokošiji izmet - poverila mi se prva dama performansa u svetu.

Marina, srećan rođendan!

B. Jakić

Pogledajte još