Muke pušača u nepušačkom raju

OD ŽVAKE PREKO "VODE" DO GELA - proizvodi koji, zapravo, doprinose zavisnosti od nikotina
 

Po prvi put u istoriji, više od polovine Amerikanaca žive u gradu ili državi čiji zakoni zabranjuju pušenje na radnom mestu, kao i u restoranima i barovima . Za 21 odsto Amerikanaca, koji se još uvek nisu odrekli pušenja, to znači da moraju da izlaze napolje da bi zapalili cigaretu ili da se okrenu sve brojnijim drugim proizvodima sa nikotinom koji se nalaze na tržitu.

Prvo je izmišljena "žvaka sa nikotinom", zatim nikotinska voda a sada postoji i - nikotinski gel za ruke! Od flastera do žvake, pa čak i hipnoze - milioni Amerikanaca će isprobati skoro sve da bi se odvikli od pušenja.

Nikotina u cigaretama nikad više  Međutim, dok nedavna istraživanja na Univerzitetu Harvard pokazuju da nivo nikotina u cigaretama nikada nije bio viši, na tržište izlazi sve više proizvoda koji samo doprinose američkoj zavisnosti od nikotina.

Gel kao cigareta  Najnoviji "hit" je – "niko-gel". Ovo najnovije pušačko čudo izgleda i koristi se kao i antibakterijski gel za ruke ali sa sasvim različitim efektom jer proizvođač tvrdi da utrljavanje gela sa nikotinom u kožu ima isti efekat na organizam kao jedna popušena cigareta.

"Naš proizvod je zamišljen tako da sadrži sve bioaktivne sastojke duvana, sve komponente na koje su pušači naviknuti" - tvrdi Bil Vejlen, predsednik kompanije "Blu vejl", koja proizvodi ovu novotariju.

"Drži" bar četiri sata "Niko-gel" je napravljen tako da utrljan u kožu suzbija želju za duvanom u naredna četiri sata, pomažući pušačima da, do sledeće cigarete, "prežive" dugi let avionom ili višečasovni sastanak. Glas Amerike je zamolio neke od vašingtonskih pušača da testiraju ovaj gel a reakcije su bile različite. Jedna mlada Amerikanka tvrdi da nije osećala nikakvu razliku ali se teši da će "efekat možda uslediti kasnije".

Međutim, neki od pušača su izjavilki da im se "čini da osećaju manju potrebu za nikotinom".

Okreni obrni - industrija duvana trlja ruke  Ali sve dok je zabrana pušenja na javnim mestima na snazi u desetinama američkih gradova i država, alternative cigaretama kao što su "niko-gel" ili "niko-lajt", piće sa nikotinom, sada su deo industrije duvana koji beleži najveći rast.

"Prodavaćemo se na železničkim stanicama, aerodromima, u kazinima, hotelima, na svim mestima gde je pušenje zabranjeno ili nepoželjno" - najavio je samouvereno proizvodjač Bil Vejlen.

Međutim, protivnici kažu da vlada nije regulisala prodaju takvih proizvoda i da oni samo odmažu pušačima koji žele da se otarase loše navike.

Ne puše ali održavaju naviku  "To što oni rade jeste pokušaj da se ljudima koji bi, možda, uz malo ohrabrenje uspeli da prestanu da puše, zapravo omogući da održavaju svoju naviku. Na neki način, oni samo pomažu da se još više učvrste u zavisnosti a da ne govorimo o deci koju bi moglo da privuče piće "niko-lajt" ili se naviknu na nikotin mažući ruke ovim gelom" - upozorava doktor Henri Volf koji je rukovodio istraživanjem na Harvardu.

Gel bar ne utiče na okolinu  Sam proizvodjač "niko-gela" priznaje da ovaj proizvod nije namenjen onima koji se odvikavaju od pušenja ali tvrdi da je zamena cigareta nikotinskim gelom dobra za društvo jer eliminiše kancerogene materije u plućima i vazduhu.

"Ovaj proizvod je veoma koristan da se zaštite deca koja su izložena duvanskom dimu i da se suzbije takozvano 'pasivno pušenje'. Pomislite samo na barmene i zaposlene u kockarnicama koji radni vek provode u oblacima duvanskog dima" - kaže Bil Vejlen.

Ipak, stručnjaci se slažu da za mnoge pušače nikotin nije najvažniji, jer su oni podjednako zavisni od čitavog rituala paljenja i pušenja cigarete...

(FoNet)

Pogledajte još