ODLAZAK LEGENDARNOG UMETNIKA: Preminuo Dejvid Bouvi

Čuveni britanski muzičar, kompozitor, tekstopisac, glumac i slikar preminuo je juče, 10. januara, objavila je njegova porodica.

"Dejvid Bouvi umro je mirno, okružen porodicom, nakon 18 meseci hrabre borbe protiv raka. Iako će mnogi od vas podeliti njihov bol, molimo vas da poštujete njihovo pravo na privatnost dok tuguju", napisao je njegov tim na Fejsbuku i Tviteru.

January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...

Posted by David Bowie on Sunday, January 10, 2016

Javnost nije bila upoznata sa njegovom borbom sa opakom bolešću, a upravo na svoj 69. rođendan - 8. januara, objavio je 25. studijski album Blackstar.

Malo je umetnika u svetu koji su izvršili tako snažan uticaj na popkulturu kao što je to slučaj s Dejvidom Bouvijem. Radeći sve s mnogo strasti, pomerao je granice umetničkog izražavanja i sloboda, istovremeno rušeći poslednje tabue zapadne civilizacije.

POKLONIMO SE VELIKANU: Srećan rođendan Gospodine Bouvi

Rođen kao Dejvid Robert Hejvud Džons 8. januara 1947. u Londonu, veoma rano je shvatio kako je muzika ono što ga najviše privlači, iako je imao jasno izražene afinitete i ka glumi, poeziji i slikarstvu. Svi njegovi pokušaji da napravi proboj na muzičke top-liste bili su neuspešni do kompozicije Space Oddity. Uspehu je mnogo doprineo i pravilno odabran tajming za objavljivanje singla koji se pojavio u prodaji 1969. godine, baš u vreme histerije zbog iskrcavanja prvih ljudi na Mesec.

Za više od 45 godina muzičke karijere objavio je 25 studijskih albuma zbog kojih se danas smatra jednom od najistaknutijih figura muzičke industrije u svetu.

Pogledajte još