KOŽNE TANGE, IBICA, HVAR, BREGA I PEĐA D' BOY: Može li bolji naslov od ovoga

Život Predraga Jovanovića, poznatijeg kao Peđe D' boy, može se opisati kao vožnja autoputem. I to velikom brzinom. Bez kočnica.

Krajem 70-ih, nekoliko godina pre nego što je postigao veliki uspeh s grupom D' Boys, Peđa D' Boy je živeo na Ibici. Život na španskom ostrvu diskoteka i seksa na brzaka nikad nije bio jeftin. Kako je uvek imao dar za biznis i smisao za ručni rad, Peđa je počeo da pravi đinđuve i kožne tange. Voleo je partijanje po barovima i klubovima i izležavanja na plažama, a od nečega se morao živeti. Posao mu je dobro krenuo. Nemci i Englezi su mu bile prve mušterije. Kožene tange krajem 70-ih nije dizajnirala ni Vivijen Vestvud, na osnovu čega se, ne bez osnova, može zaključiti kako je Peđa bio vizionar, predstavnik jugoslovenske modne avangarde.

Prve komade kožnih tangi napravio je tokom letovanja na Hvaru leto-dva ranije. Nosio ih je on i nekolicina njegovih prijatelja. Kad je Goran Bregović, u to vreme neprikosnoveni vladar rok scene i nosilac nezvanične titule prvog plejboja Jugoslavije, došao na Hvar odmah je kupio par kožnih tangi, ispričao mi je Peđa D' Boy jedne zimske noći na Zemusnkom keju.

B. Jakić

Pogledajte još