BRAVAR KOJI JE PISAO NAJLEPŠE STIHOVE: 10 godina bez Duška Trifunovića

Juče, 28. januara, navršilo se deset godina od smrti Duška Trifunovića, velikog pesnika koji je svojim stihovima zauvek obeležio živote mnogih koji su živeli na prostoru velike Jugoslavije.

Rođen je u selu Sijekovac u blizini Bosanskog Broda 1933. Pored šumarske škole učio je bravarski zanat. Prvo zaposlenje je dobio u fabrici vagona u Bosanskom Brodu gde je radio kao bravar. Sredinom 50-ih odlazi u Sarajevo i upisuje Filozofski fakultet, odsek književnost. Posle studija zaposlio se na Televiziji Sarajevo. Nizom inovativnih i kreativnih rešenja unapredio je muzičko-zabavni program. Veruje se da je najzaslužniji za afirmaciju sarajevske rokenrol scene. Zahvaljujući njegovim naporima Indeksi i Bijelo Dugme nastupali su na televiziji i tako stekli veliku publiku. Osim, što je otvorio vrata Televizije Sarajevo za rok i pop izvođače, Duško je svojim pesmama doprineo razvoju jugoslovenske muzičke scene. Njegove pesme “Šta bi dao da si na mom mjestu”, Pristao sam biću sve što hoće” i “Ima neka tajna veza” doprinele su da Bijelo dugme bude najpopularnija grupa SFRJ. Pisao je i za druge izvođače: “Glavo luda” (Zdravko Čolić), “Zlatna ribica” (Sead Memić Vajta), “I pad je let” (Indeksi)...

Kad je izbio rat u BIH, preselio se u Novi Sad gde je živeo sve do smrti. Njegova večna kuća nalazi se na Čeretskom groblju u Sremskim Karlovcima, u blizini Stražilova gde počiva Branko Radičević.

Pogledajte još