FEST 2016: Odlična selekcija i sjajni gosti

Pod naslovom “Briše granice” ovogodišnji Fest nudi tri takmičarske selekcije i veliki broj poznatih gostiju poput američkog reditelja Džona Mektirnena (Umri muški) i španske glumice Viktorije Abril.

U želji da postane najprestižniji filmski festival u regionu, Skupština grada preko Sekretarijata za kulturu izdvojila je za Fest 19,28 miliona dinara, rekao je gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa Vladan Vukosavljević.

Novo izdanje Festa, 26. februara u Centru Sava otvoriće debitantski film Nikole Ljuce “Vlažnost”, a kako je istakao umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, to je odlučio posle radne projekcije još u maju prošle godine, mnogo pre nego što je Ljucin film pozvan na predstojeći Berlinale. Glavni takmičarski program ima 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD.

Biće dodeljene nagrade u kategorijama najbolji film (Beogradski pobednik), najbolji scenario, režija, muška i ženska uloga i debi, kao i nagrada žirija. Dobitnici nagrade Beogradski pobednik za životno delo i počasnog Beogradskog pobednika za dosadašnje stvaralaštvo biće naknadno objavljeni.

U programu Srpski film biće prikazano čak 17 naslova, ali su tu uvrštene i manjinske koprodukcije. Među domaćim premijerama su, pored Ljucine “Vlažnosti”, i rediteljski debi glumice Mirjane Karanović “Dobra žena”, koji je upravo imao svetsku premijeru na Sandensu, kao i “Otadžbina” Olega Novkovića i “Procep” Dejana Zečevića....

Zajedno sa srpskim filmovima koji su već imali bioskopsku distribuciju, oni konkurišu za nagrade u istim kategorijama kao za Glavni takmičarski program, dok filmovi u kojima je Srbija manjinski koproducent (S one strane, Život je truba, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Brat Dejan, Ti mene nosiš...), a među kojima najviše pažnje privlači “Zvizdan” hrvatskog reditelja Dalibora Matanića, mogu dobiti nagradu za najbolji, film, režiju i glumačko ostvarenje. Međunarodnim petočlanim žirijem za tu selekciju predsedava srpski glumac, producent i reditelj Dragan Bjelogrlić.

U glavnom programu van konkurencije biće prikazani favoriti za Oskara: “Bruklin”, “Kerol”, “Pod lupom”, “Dankinja”, “Trambo”, “Sikario”, zatim ostvarenja poznatih reditelja “Kraljica pustinje” Vernera Hercoga, “99 domova” Ramina Bahranija, koji je najavljen i kao gost, te “Ave Cezare” Itana i Džoela Koena, “Mladost” Paola Sorentina, “Nerazuman čovek” Vudija Alena, “Jastog” Jorgosa Lantimosa...

Uz Centar “Sava”, Cineplexx Ušće, Dom omladine Beograda, Dvoranu kulturnog centra, Jugoslovensku kinoteku i bioskop Fontana, Fest kreće i u druge prostore, pa će u godini Šekspira biti prikazana nova ekranizacija “Magbeta” u Narodnom pozorištu, a najavljeni su i dokumentarac o Dženis Džoplin u Parobrodu, a gastro film “Noma” u restoranu Komunala.

Program Fest klasik obeležiće 20 godina od smrti filmskog kritičara i jednog od najbojih selektora Festa Nebojše Đukelića, kroz projekcije njegovog filmskog izbora, dokumentarac o njemu i emitovanje njegovog poslednjeg intervjua.

Karte za projekcije u Sava centru mogu se nabaviti na blagajni Sava centra, a moguća je i onlajn kupovina putem Eventima, kao i na prodajnim mestima Eventima. Kupci onlajn kompleta karata dobiće personalizovanu karticu za ulazak na projekcije. Karte za projekcije van Sava centra kupuju se isključivo na blagajnama sala.

Cene karata:

- Sava centar: svečano otvaranje 26.2. u 19h - 500 din
projekcije od 9h - 200 din, 11h i 13.30h - 250 din, 16.30h - 300 din, 19h i 22h - 350 din, 24h - 250 din.
- Dom omladine Beograda: 12.30h, 15h, 22.30h 250 din, 17.30h i 20h 300 din
- DKCB: 12h, 14.30h, 22h - 250 din, 17h i 19.30h - 300 din
- Fontana: 15h, 17h - 250 din, 19h, 21h - 300din
- Cineplexx Ušće: 16.30, 17.30h, 19h, 19.30h, 20h, 21.30h, 22.30h - 350 din
- Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska): 18h i 20h - 250 din
- Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova): 17h i 21h - 250 din, 19h - 300 din.

Sve dodatne informacije možete pronaći na adresi www.fest.rs

Pogledajte još